Evenimentul Zilei > Politica > Bombă politică! Structura Parlamentului după alegeri. Sondajul care schimbă tot ce știai
Bombă politică! Structura Parlamentului după alegeri. Sondajul care schimbă tot ce știai

Bombă politică! Structura Parlamentului după alegeri. Sondajul care schimbă tot ce știai

Un sondaj de opinie realizat de Pro România arată o răsturnare de situație în ceea ce privește alegerile parlamentare.

Duminică seară, la Antena 3, Victor Ponta a declarat că un sondaj comandat de Pro România arată că intenția la vot pentru alegerile parlamentare de duminică este următoarea:

PNL 31%

PSD 22%

USR 17%

Pro Romania 7,8%

UDMR 5%

PMP nu face pragul de 5%

După redistribuirea voturilor, rezultatele ar fi următoarele:

PNL va obține 37,43%,

PSD 26,5%,

USR 20,53%,

Pro România 10% și

UDMR 6,03%

Dan Andronic: Va fi o prezență masivă la vot

Jurnalistul si analistul politic Dan Andronic a prezentat, vineri seara, într-o emisiune televizată, o previziune a lumii politice românești după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Precum și scorul partidelor și participarea la scrutinul electoral.

Dan Andronic anticipează o prezență masivă la vot, situată undeva spre 45%, în pofida pandemiei de coronavirus, care pare a fi o sperietoare pentru votanți.

Potrivit estimărilor sale PNL va obține undeva la 30-31%, PSD în jur de 27-28%, iar USR întrunind un 20%.  La limita pragului electoral se află UDMR și PMP, AUR și Pro România fiind foarte posibil să intre în viitorul Parlament.

În privința premierului rezultat în urma distribuirii mandatelor „varianta Iohannis, este Orban. În funcție de scorul electoral, alianța USR-PLUS poate fi îndreptățită să solicite premierul, Dacian Cioloș. Însă USR poate să nu fie interesată acum de guvernare, să joace pentru următoarea guvernarea din 2024. Acum va fi greu să convingă PNL-ul pentru premier”, a spus Dan Andronic. El a luat în calcul și o altă variantă vehiculată de premier, Siegfried Mureșan despre care a spus că „trece dintr-o parte în alta acolo unde trebuie”.

În orice alt caz, fără USR este o variantă grea de guvernare pentru PNL, guvernare minoritară, afirmă analistul politic.

Câte zile poate vota Diaspora la scrutinul din 6 decembrie 2020

Anul acesta vor fi 748 de secţii de votare în Dispora, cu 331 mai multe faţă de acum patru ani. De asemenea, votul la alegerile parlamentare se va desfăşura în străinătate pe parcursul a două zile, în 5 şi 6 decembrie.