Evenimentul ZileiSocialBombă despre pensii. Nu se mai majorează?! Comisia Europeană a făcut anunțul

Bombă despre pensii. Nu se mai majorează?! Comisia Europeană a făcut anunțul

Bombă despre pensii. Nu se mai majorează?! Comisia Europeană a făcut anunțul
Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2020-2022, adoptată de Guvern în data de 10 decembrie 2019 şi trimisă Parlamentului, prevede o ţintă de deficit de 3,8% din PIB în 2019, cifră care „constituie o dovadă a existenţei unui deficit excesiv în România, potrivit Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene”, se arată într-un raport adoptat vineri de Comisia Europeană.

Din document rezultă că România nu respectă criteriul deficitului definit în tratat şi că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificată, scrie Agerpres.

Reamintim că în cursul anului trecut Parlamentul a adoptat noua Lege a pensiilor, care prevede un calendar de majorare a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020, iar actualul Guvern și-a asumat inițial răspunderea de a respecta prevederile acestei legi. Recent însă, Guvernul și-a nuanțat poziția, menționând că va majora pensiile „dacă vor fi destui bani în buget”.

„Deficitul preconizat pentru 2019 este peste şi nu apropiat de valoarea de referinţă de 3% din PIB prevăzută în Tratat. Depăşirea nu este considerată a fi nici excepţională şi nici temporară”, a declarat Comisia Europeană.

Conform prognozelor de iarnă ale Comisiei, deficitul guvernamental al României a ajuns la 4% din PIB în 2019, urcând a urca la 4,9% în 2020 şi 6,9% în 2021.

„Majorarea deficitului este în principal rezultatul majorării pensiilor adoptată în vara lui 2019, în special o creştere de 40% a pensiilor programată pentru luna septembrie 2020, şi o nouă recalculare a pensiilor programată pentru luna septembrie 2021”, arată executivul comunitar.

În plus, „între luna decembrie 2019 şi ianuarie 2020, autorităţile au adoptat noi reduceri de taxe şi au dublat alocaţiile pentru copii”.


Accesează: