Evenimentul Zilei > Economie > Boierie la companiile de stat. Bonusuri de Crăciun de 4.000 de lei pentru angajații
Boierie la companiile de stat. Bonusuri de Crăciun de 4.000 de lei pentru angajații

Boierie la companiile de stat. Bonusuri de Crăciun de 4.000 de lei pentru angajații

În fiecare an, de Crăciun sau de Paște, dar și cu alte ocazii, angajații companiilor de stat sunt recompensați cu diferite sume de bani. Pe lângă salariu, ei primesc prime și bonusuri negociate, de regulă, prin sindicat, indiferent de situația economică a societăților. Chiar dacă firmele de stat funcționează în pierdere, banii se dau pe motiv că sunt prevăzuți în contractele colective de muncă.

La finalul lui 2022, înainte de Crăciun, salariații majorității companiilor de stat au acordat bonusuri angajaților. Banii se plătesc tuturor, de la ultimul muncitor, până la directorul general ori membru al consiliului de administrație. Acesta este și unul dintre motivele pentru care, companiile aleg să dea prime, chiar și atunci când activitatea lor este pe pierdere, iar bugetele sunt insuficiente, chiar cu riscul insolvenței.

Printre societățile de stat care au alocat sume mai mult decât consistente pentru primele pentru angajați se numără Compania Națională de Căi Ferate CFR SA – 15 milioane lei, Poșta Română – 9,4 milioane lei, Societatea Națională a Sării – 6,4 milioane lei, Societatea de Transport București – circa 5 milioane lei, Metrorex – circa 4 milioane lei, CFR Călători – circa 3,3 milioane lei, Oil Terminal – circa 3 milioane lei.

Majoritatea acestor companii, care au acordat sume pentru lucrători, și-au justificat demersul prin prevederile din Contractul Colectiv de Muncă, negociat cu reprezentanții sindicatelor.

Poșta Română, prime de 300 de lei pe angajat

Compania Națională Poșta Română a plătit, la finalul anului 2021, cadouri în bani salariaților și copiilor minori ai acestora. Au beneficiat un număr de 22.755 de salariați și 8.527 copii minori, suma totală fiind de 9.400.000 lei. Banii provin din fondul de acțiuni sociale, prevăzut special în buget. În medie, un angajat al Poștei Române a încasat 300 de lei.

SNTGN Transgaz SA este una dintre puținele companii de stat care nu au acordat prime la finele anului 2022. Motivul a fost legat de investițiile pe care și le-a propus, prevăzute în Planul de Dezvoltare al Sistemului Național de Transport Gaze Naturale.

O altă companie importantă, Nuclearelectrica a anunțat că, potrivit politicii de salarizare, primele sunt acordate pe criterii de meritocrație, iar nu cu ocazia finalului de an. Reprezentanții companiei nu au spus dacă, totuși, au plătit chiar și astfel de bonusuri la finalul anului trecut.

Prime consistente la Oil Terminal

Oil Terminal acordă în fiecare an primă cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun, „în conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă în vigoare la nivel de unitate”. Valoarea totală a fost 2.987.700 lei, iar numărul beneficiarilor a fost de 996 angajați. În medie, astfel, un angajat a primit o primă de 3.000 lei brut.

Compania Hidroelectrica a acordat prime, în luna decembrie, conform prevederilor contractului colectiv de muncă în vigoare. Salariații au primit un bonus în valoare de 680 lei net, indiferent de funcția deținută sau poziția în care lucrează.

Metrorex a acordat prime la sfârșitul anului 2022 conform Contractului Colectiv de Muncă în vigoare. Fiecare lucrător a încasat 800 de lei, excepție făcând cei care, conform procedurilor interne, au fost sanctionați disciplinar de-a lungul anului. Valoarea totală a primelor se ridică la aproximativ 4 milioane lei, ținând cont că firma are în jur de 5.000 de angajați. De menționat că reprezentanții Metrorex nu au dat publicității și bugetul prevăzut pentru astfel de prime.

CFR și-a recompensat toți angajații de Crăciun

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA plătit, celor 25.135 de salariați, suma de 15.451.725 lei. Este vorba despre cadouri în bani sau cum mai sunt denumite „ajutoare materiale”, conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă și în limita Bugetului Venituri și Cheltuieli (BVC) al companiei. Valoarea ajutoarelor a fost de aproximativ 600 de lei pentru fiecare salariat.

CFR Călători plătit, de Crăciun, fiecărul salariat, tot conform Contractului Colectiv de Muncă, un cadou în bani în valoare de 300 lei. De asemenea, alți 300 lei au primit angajații cu copii, pentru fiecare copil cu vârstă de până la 18 ani. CFR Călători are în jur de 11.000 de angajați, deci valoarea totală a primelor se ridică undeva la 3,3 milioane lei.

CFR Marfă a acordat prime de Crăciun în baza protocolului încheiat cu sindicatele reprezentative. Au fost acordate cadouri în bani, de 300 lei pentru fiecare salariat, din fondul de cheltuieli sociale, precum şi cadouri pentru copiilor salariaţilor, în valoare de 300 lei pentru fiecare copil.

„Aceste stimulente financiare au fost acordate în sumă fixa fiecărui angajat CFR Marfă, indiferent de funcţia deţinută în cadrul societăţii, mai putin directorului general, care este angajat în baza unui contract de mandat şi nu se încadrează în prevederile Contractului Colectiv de Muncă. S-au acordat 3.341 prime în valoare totală de 1.002.300 lei. De asemenea, fiecare salariat a primit cadouri pentru copii cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun în valoare de 300 lei pentru fiecare copil cu vârsta pănă în 18 ani, în valoare totală de 321.900 lei”, a arătat compania, conform Economedia.

Societatea Națională a Sării a acordat prime de 6,4 milioane de lei

Societatea Națională a Sării plătit, la finalul anului 2022, prime aprobate prin HG, conform Contractului colectiv de muncă aplicabil la nivelul societății. Valoarea primelor a fost de aproximativ 6,4 milioane de lei. Banii au ajuns la toți salariații societății, cu excepția Directorului general. Compania are în jur de 1.500 de angajați, așadar fiecare persoană a primit în jur de 4.000 lei.

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a plătit o primă de Crăciun, însă reprezentanții săi au refuzat să dea publicității sumele alocate pentru acest capitol. Tot ce au comunicat a fost că sumele au fost aceleași pentru fiecare angajat. CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța are 943 angajați.

Societatea de Transport București plătit prime de Crăciun de 500 lei pentru fiecare salariat, în conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă. Valoarea totală a fost de 4.919.500 lei și au beneficiat 9.839 salariați, aflați în activitate la data acordării, conform Economedia.