Boicotul croat împotriva prețurilor la alimente ajunge și în Bulgaria

Boicotul croat împotriva prețurilor la alimente ajunge și în BulgariaAlimente. Sursă foto: Freepik

Bulgaria a urmat exemplul Croației, Bosniei și Herțegovina și Muntenegrului și a devenit a patra țară din Balcani care a anunțat o boicotare a magazinelor din cauza prețurilor ridicate la alimente pentru data de 13 februarie. Protestul este organizat de Mișcarea Sistemul ne Ucide, Federația Consumatorilor din Bulgaria și Sindicatele Unite ale Pensionarilor. Pe rețelele de socializare, ei și-au postat apelul pentru un protest la nivel național pe 13 februarie: „În ultimele săptămâni, a existat o creștere drastică a prețurilor mărfurilor de bază în lanțurile de retail și în toate magazinele alimentare mai mici”.

Acest șoc al prețurilor este o adevărată catastrofă atât pentru cei 800.000 de pensionari care trăiesc sub pragul sărăciei, cât și pentru muncitorii săraci din Bulgaria, care nu își pot acoperi cheltuielile de bază pentru hrană și trai. Și mai revoltător este faptul că prețurile la unt, lapte, brânzeturi, carne și cârnați din lanțurile străine de comercializare cu amănuntul sunt mai mari în sucursalele lor din Bulgaria decât în ​​propriile țări, unde nivelul de trai este incomparabil mai mare față de cel din Bulgaria.

Bulgaria, afectată de boicot

"Pe 13 februarie (joi) 2025, consumatorii bulgari nu ar trebui să facă cumpărături în niciun magazin alimentar, în niciun lanț de retail, în niciun supermarket!", îndeamnă organizatorii pe Facebook.

Liderul Mișcării pentru Drepturi și Libertăți - Un Nou Început a reacționat și el în manieră croată. Astăzi, el a anunțat că grupul său parlamentar introduce o lege pentru limitarea profiturilor și controlul prețurilor.

„Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți - Un Nou Început va introduce o lege specială care va garanta limitarea speculei și va introduce controlul asupra comercianților și producătorilor pentru „coșul mare de consum”.

Sub presiunea nemulțumirii publice, guvernul croat a crescut numărul produselor alimentare cu preț controlat de la 30 la 70. Intrarea țării în zona euro a dus la o creștere fără precedent a turiștilor, ceea ce a determinat creșterea prețurilor, dar după încheierea sezonului de vârf acestea nu au mai scăzut.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / mediapool.bg

Ne puteți urmări și pe Google News