Bogdan Aurescu: „În jur de 2,7 milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat România până acum”

Bogdan Aurescu: „În jur de 2,7 milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat România până acum” Sursa: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că, până acum, în jur de 2,7 milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat România. Anunțul a fost făcut în contexul reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe, unde ministrul de externe român pledează pentru sprijinirea Ucrainei, inclusiv prin alocarea unei noi tranşe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace.

Aflat la întâlnirea cu șefii diplomațiilor europene, Bogdan Aurescu a prezentat și rezultatul Conferinței Platformei de Sprijin pentru Moldova.

Ministrul de externe a precizat că România a depus eforturi pentru a facilita tranzitul cerealelor ucrainene prin România.

„Vom avea o altă discuție importantă despre efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, împreună cu ministrul de externe al Ucrainei, domnul Kuleba. Este prima discuție de acest fel la nivelul miniștrilor de externe după decizia istorică a Consiliului European de la sfârșitul lunii iunie de a acorda statut de candidat Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vom discuta astăzi - și credem că este foarte important - cum putem ajuta Ucraina să facă reforme în condițiile actuale de război. Pentru că, după cum știți, Avizul Comisiei din 17 iunie, care propunea acordarea statutului de candidat, a stabilit și o serie de repere, așa că Ucraina trebuie să facă reforme. În condițiile actuale, aceasta este o provocare.

Totodată, astăzi voi prezenta colegilor mei eforturile depuse de Guvernul României și autoritățile române pentru a facilita tranzitul cerealelor ucrainene prin România. Potrivit cifrelor pe care le avem, până acum, în jur de 2,7 milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat deja România”, a declarat ministrul de externe.

Securitatea României va fi amenințată dacă Ucraina eșuează în fața Rusiei

Bogdan Aurescu spune că Ucraina trebuie ajutată pentru că „dacă Ucraina eșuează, atunci securitatea României, securitatea cetățenilor români și securitatea euro-atlantică sunt amenințate.”

„Uneori aud voci, în România sau în altă parte, care propagă, vrând-nevrând, narațiunile propagandei rusești întrebând „De ce ajutați Ucraina și cetățenii ucraineni?”; „De ce nu ajuți mai degrabă România decât Ucraina?”. Și răspunsul meu la aceste voci este tare și clar: dacă Ucraina eșuează, atunci securitatea României, securitatea cetățenilor români și securitatea euro-atlantică sunt amenințate.

Deci este în interesul strategic al României și al tuturor statelor membre europene să sprijine pe deplin Ucraina pentru a se impune în acest război, care a fost declanșat de Rusia împotriva vecinului nostru”,a explicat Aurescu.

Platforma Sprijin pentru Moldova

Ministrul de externe prezintă la Bruxelles și rezultatele Conferinței Platformei de Sprijin pentru Moldova, prin care s-a reușit obținerea unor angajamente de 615 milioane de euro.

Astfel, Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova reprezintă un instrument de susținere a eforturilor autorităților de la Chișinău, pentru a trece peste situațiile de criză, iar pe termen mediu, să efectueze cu succes reformele necesare pentru modernizarea statului și pentru întărirea instituțiilor sale.

Vineri, Annalena Baerbock, ministrul german al Afacerilor Externea fost prezentă în București și Contanța, la cea de-a doua conferință de sprijin pentru Republica Moldova. Prima s-a desfășurat la Berlin, în 5 aprilie.

România spirijină și noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Voi exprima astăzi sprijinul pentru noua tranșă pentru Facilitatea europeană pentru pace și, de asemenea, sprijinul deplin pentru noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei”, a mai precizat ministrul.