Ministrul german de Externe vine în vizită în România. Vor fi abordate măsuri de sprijin pentru Republica Moldova

Ministrul german de Externe vine în vizită în România. Vor fi abordate măsuri de sprijin pentru Republica Moldova Sursa foto: You Tube

Annalena Baerbock, ministrul german al Afacerilor Externe, se va afla în vizită la Bucureşti şi Constanţa, vineri, pentru a co-prezida conferinţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova şi pentru a se întâlni cu oficiali români. Oficialii vor face apel la ţările participante să continue şi să dezvolte măsurile de sprijin pentru Republica Moldova.

Aflată în România, Annalena Baerbock va co-prezida cea de-a doua conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova alături de omologul său român, Bogdan Aurescu şi de Chrysoula Zacharopoulou, secretar de stat pentru dezvoltare, francofonie şi parteneriate internaţionale al Franţei.

Oficialii vor face apel la ţările participante să continue şi să dezvolte măsurile de sprijin pentru Republica Moldova de la prima conferinţă ministerială din 5 aprilie de la Berlin, de exemplu privind situaţia refugiaţilor din Ucraina, gestionarea frontierelor, securitatea energetică şi rezilienţa economică.

„Consultările se vor desfășura, de asemenea, în contextul special al celebrării, anul acesta, a 30 de ani de la semnarea Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa, la 21 aprilie 1992, a 55 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Republica Federală Germania și a 150 de ani de la înființarea primei Agenții diplomatice a României la Berlin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei doi oficiali vor marca momentul aniversar al relației bilaterale prin semnarea, în prezența mass-media, a unui panou filatelic aniversar”, se arată într-o informare a Ministerului Afacerilor Externe.

Programul ministrului Afacerilor Externe în România

În cursul după-amiezii, ministrul Annalena Baerbock va avea întrevederi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Aceştia vor discuta pe teme legate de politica bilaterală şi europeană, se vor consulta cu privire la situaţia din Ucraina, precum şi intensificarea cooperării în domeniile politicii de securitate, economiei, climei şi energiei.

Cei doi miniştri de Externe vor semna plicul prima zi cu timbrul comemorativ cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie. În continuare va avea loc o întâlnire cu preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România.

În prima parte a serii, ministrul Afacerilor Externe Annalena Baerbock se va deplasa în portul Constanţa, unde, împreună cu oficiali locali şi reprezentanţi ai unor companii germane, va discuta despre exporturile de cereale din Ucraina prin portul Constanţa, potrivit Agerpres.