MAE, reacție la declarațiile lui Dmitri Medvedev privind crearea noii Românii Mari: Un mare grad de frustrare
- Maria Dima
- 26 iunie 2022, 12:35
Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat sâmbătă, 25 iunie, liderii politici de la București încearcă să creeze „noua Românie Mare” pentru a introduce Republica Moldova în UE. Medvedev a avertizat că Rusia nu va sta cu mâinile în sân deoarece în Transnistria trăiesc circa 220 de mii de cetățeni ai Rusiei.
Dmitri Medvedev a spus că Armata Roșie „a eliberat” Moldova, în al Doilea Război Mondial, când a anexat-o, în baza înțelegerii cu Germania Nazistă, la Uniunea Sovietică. „Moldova a intrat într-o coadă lungă pentru aderarea la UE, care se întinde pentru zeci de ani. Succes! Dar se vrea mai repede. Prin urmare, o altă modalitate de a obține aderarea la UE devine mult mai relevantă: crearea unei noi Românii Mari (România Mare)”, a scris politicianul pe canalul său de Telegram.
Medvedev acuză politicienii români că au fost „incitați de «integratorii» de la Bruxelles și sunt bântuiți de ideea recreării proiectului România Mare, îngropat de Armata Roșie în timpul Marelui Război Patriotic”. El susține că România a „intensificat în mod deschis eforturile în diferite forme pentru a prelua «legal» Moldova” și că din partea Bucureștiului, nici măcar nu este vorba de unificarea „popoarelor frățești”.
„Autoritățile române percep în mod arogant teritoriul dintre Nistru și Prut ca fiind provincia lor eliberată temporar”, mai spune Medvedev.
Replica Ministerului Afacerilor Externe: Un mare grad de frustrare
În replică, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) spune că declarațiile lui Dmitri Medvedev fac parte din „retorica falsă" a Kremlinului „propagată în Republica Moldova".
„Declaraţiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obişnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât şi după agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei", se
Potrivit MAE, reacţia menţionată indică, pe lângă „un mare grad de frustrare", un lucru cert - decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este "o decizie corectă şi reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocaţiei şi orientării europene" ale Republicii Moldova şi cetăţenilor săi.
„Această decizie reprezintă, pe de o parte, iniţierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul şi, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii", se mai arată în comunicat.