Evenimentul Zilei > Politica > Bogdan Aurescu: Germania susține în mod foarte ferm și activ aderarea României la Spațiul Schengen
Bogdan Aurescu: Germania susține în mod foarte ferm și activ aderarea României la Spațiul Schengen

Bogdan Aurescu: Germania susține în mod foarte ferm și activ aderarea României la Spațiul Schengen

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere cu omologul german, Annalena Baerbock, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, care are loc la Bruxelles. În contextul acestei întâlniri, ministrul român de Externe a informat asupra demersurilor în curs ale părţii române, menţionând dialogul pozitiv cu preşedinţia suedeză a Consiliului UE, precum şi convorbirile avute cu o serie de omologi europeni pe această temă, inclusiv cu omologul austriac, la Davos.

Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a apreciat poziţia şi demersurile României şi a reconfirmat „sprijinul puternic şi implicarea activă şi concretă a ţării sale în direcţia continuării procesului de extindere al Spaţiului Schengen, prin aderarea României la o dată cât mai apropiată”, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Germania ne susține în mod foarte ferm și activ și dorește să întreprindă demersuri foarte bune pe lângă toți factorii de decizie, inclusiv pe lângă Austria, pe lângă Comisia Europeană. De asemenea, am discutat astăzi cu colegii din Italia și din Belgia. Iarăși, am primit asigurări de sprijin activ și consistent. Am discutat și cu colegul nostru din Croația, pentru că deja Croația, fiind membru Schengen, este un stat care poate să facă demersuri în favoarea României. Iarăși, am primit asigurări din partea colegului meu croat în acest sens.

Aceste demersuri se adaugă celor pe care le-am făcut deja: discuția cu omologul meu suedez, din 11 ianuarie; de altfel, și astăzi am discutat cu colegul suedez și m-a asigurat de începerea, în perioada imediat următoare, a consultărilor pe care urmează să le facă Președinția suedeză cu toate celelalte state member – vreau să spun că Președinția suedeză este extrem de hotărâtă să trateze cu prioritate acest subiect.

Am mai discutat, după cum știți, cu Spania, care reprezintă următoarea Președinție, din a doua jumătate a anului; am discutat cu Danemarca, cu colegul meu danez, care reprezintă un nou govern, deci a fost foarte importantă acea discuție, pentru că ea a arătat că noul guvern de la Copenhaga susține aderarea României. Am mai discutat cu Portugalia – cu colegul meu ministru de externe, cu Finlanda – cu ministrul pentru afaceri europene, care a făcut o vizită la București, cu colegii mei din Polonia, din Cehia. La Davos, am discutat, de asemenea, cu colega mea din Slovenia. Toți acești miniștri de externe și, respectiv, de afaceri europene susțin în mod foarte ferm, inclusiv prin demersuri făcute pe lângă Austria, aderarea României spațiul Schengen”, a declarat Bogdan Aurescu la Digi 24.

Bogdan Aurescu: Nu trebuie să uităm că Bulgaria mai are de discutat și cu Olanda, nu doar cu Austria

Întrebat dacă putem cere să fie pusă din nou această problemă pe ordinea de zi, în paralel cu negocieri directe, evident, cu Austria, ministrul de Externe a răspuns: ”Îmi cereţi să fac evaluări care au legătură cu termene sau cu calendare. Cred că e foarte important ca aceste consultări pe care Președinția suedeză le va începe în mod formal în perioada imediat următoare să se declanșeze, să degaje un anumit rezultat, o anumită concluzie și, pe urmă, putem să vorbim de calendare. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm faptul că Austria este într-o perioadă electorală, iar pe 29 ianuarie sunt alegeri. Înainte de această dată este greu de estimat care va fi poziția Austriei.

Știți că săptămâna trecută am discutat la Davos și cu colegul meu, ministrul de externe austriac, și i-am arătat că România este deschisă pentru o discuție foarte constructivă, dar este nevoie, evident, și de un răspuns similar din partea Austriei. Știți că tot săptămâna trecută, tot joi, Președintele României și Președintele Austriei au avut o discuție telefonică în aceiaşi parametri. De asemenea, știți că am decis să trimitem înapoi la Viena ambasadorul României, care a fost chemat pentru consultări în decembrie, tot ca gest de deschidere din partea României.

Toate aceste gesturi și demersurile noastre vor continua, trebuie să se acumuleze și să vedem ce anume se degajă din acest tip de, să spunem, proces. În altă ordine de idei, nu trebuie să uităm că Bulgaria mai are de discutat și cu Olanda, nu doar cu Austria. Prin urmare, există o serie de solicitări din partea Olandei, care trebuie să își găsească un anumit răspuns din partea autorităților de la Sofia. Deci, toate aceste elemente trebuie puse împreună și trebuie trasă apoi o concluzie. Deci, este prematur acum să vorbim despre un calendar anume.

Despre vizita cancelarului austriac Karl Nehammer în Bulgaria

Despre vizita cancelarului austriac Karl Nehammer în Bulgaria, Bogdan Aurescu a declarat că nu crede că această vizită în sine poate să schimbe ceva: ”De altfel, cancelarul austriac a și anunțat, înainte de vizită, deci, înainte de a face această, să spunem, “inspecție” la frontiera turco-bulgară, că poziția Austriei rămâne aceeași. Prin urmare, nu cred că în urma acestei vizite se va putea trage vreo concluzie.

Pe de altă parte, noi am discutat, atunci când am vorbit cu ministrul de externe austriac săptămâna trecută, la Davos, i-am spus că România este deschisă să discute atât cu Austria, cât și împreună cu Comisia Europeană și cu ceilalți parteneri, pentru a găsi un răspuns la solicitările pe care Austria le-a adresat către Comisia Europeană, pentru că, iarăși, vreau să reamintesc aici că Austria nu a cerut nimic din partea României, să facă ceva sau să nu facă ceva, ci e vorba despre solicitări trimise către Comisie, pentru a fi, să spunem, mai receptivă la problemele legate de migrație pe care le acuză Austria”.

Ar mai accepta Comisia Europeană o situație de genul în care am fost puși cu toții în decembrie, anul trecut, cu acel veto al Austriei? Pentru că a fost dur criticată și după.

Bogdan Aurescu: ”Comisia nu cred că are legătură cu fixarea de date sau de termene. Comisia este susținătorul aderării României și întotdeauna am găsit în Comisie un susținător. Decizia este luată însă cu unanimitate de către statele membre în Consiliul Justiție și Afaceri Interne.

De altfel, ministrul de externe austriac îmi spunea săptămâna trecută că, din punctul lui de vedere, trebuie lăsate aspectele acestea la nivelul ministerelor de interne, urmând ca ministerele de externe să faciliteze dialogul, ceea ce și facem, pentru că, iată, există o activitate foarte intensă în această perioadă, pentru a menține acest subiect în atenția tuturor partenerilor europeni, a tuturor statelor membre, a instituțiilor europene, inclusiv din partea Comisiei. Și încercăm să găsim soluții, să degajăm soluții, însă nu putem să facem abstracție de realități obiective, cum sunt, de exemplu, cele legate de alegerile din Austria sau de situația migrației pe ruta balcanică, unde România nu este plasată. Acesta este și motivul pentru care cancelarul Austriei se află în Bulgaria și nu în România în acest moment”.

”Nu reprezintă o sfidare la adresa României”

Bogdan Aurescu a mai spus că tot ce s-a întâmplat legat de cancelarul Austriei și Bulgaria în ultima perioadă nu reprezintă o sfidare la adresa României: ”Nu cred că e vorba despre o sfidare, nu am simțit-o în acești parametri sau în acest sens, ci mai degrabă o încercare de a atenua o anumită percepție legată de izolarea Austriei pe plan european, în urma votului pe care l-a dat în decembrie, pentru că este foarte clar că, în acel moment, prin acel vot negativ, Austria a arătat că este singurul stat european care se opune României pentru a adera la spațiul Schengen, iar toate celelalte state membre susțin această aderare. Și, discutând și astăzi cu toți colegii mei, nu această percepție de afectare – nu atât a sau nu doar a intereselor României, respectiv Bulgariei, față de care se opune și Olanda – este cea mai, să spunem, evidentă, cât mai ales percepția că principiul solidarității și unității europene a fost afectat. Aceasta este imaginea pe care o are la Bruxelles în acest moment această situație a aderării României, respectiv Bulgariei, la spațiul Schengen”.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: