Medicul Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă privind răspândirea bolii mâinilor murdare, adică hepatita virală A, dar şi o serie de informaţii despre această boală, scrie Emaramures.ro.

Atenție părinți și bunici. Boala mâinilor murdare ia amploare. Boala se transmite rapid și afectează și copiii și adulții. Sunt deja 10 cazuri de hepatita A într-o singură săptămână iar numărul ar putea crește în următoarea perioadă (temperaturile ridicate favorizând răspândirea virusului).

Ce trebuie șă știți despre hepatita virală A:
1. Este o boală contagioasă prezentă peste tot în lume.
2. Epidemiile apar mai ales în sezonul de toamnă-iarnă şi cu o periodicitate la 5-6 ani.
3. Oricine poate face boala. (dar riscul e crescut la copii și cei cu deficiențe imune).
4. Copiii sunt cei mai afectați (cele mai multe cazuri sunt la grupa de vârstă 1-14 ani şi la sexul masculin).
5. Se transmite prin contact direct (mâini murdare) cu persoana infectată sau prin apa și alimente contaminate. Muștele, gândacii și șobolanii pot transmite boala.
6. Incubaţia durează între 14 şi 42 de zile (în medie 3 săptămâni) dar (! mare atenție) se caracterizează prin contagiozitate crescută și prezenţa virusului în scaun
7. Manifestările clinice ale hepatitei virale A sunt asemănătoare cu cele din hepatitele acute determinate de alte virusuri.
8. Perioada prodromală (preicterică) durează 1-10 zile (în medie 1 săptămână) şi este dominată de manifestări generale de tip infecţios şi tulburări digestive care se amendează odată cu instalarea icterului.
9. Cea mai frecentă formă de debut este cea digestiv dispeptic: inapetenţa (uneori până la anorexie), greţuri, vărsături, epigastralgii, jenă sau tensiune dureroasă în hipocondrul drept, meteorism postprandial, modificări ale sensibilităţii gustative şi olfactive (dezgust de a fuma).
10. Evoluția este autolimitată iar imunitatea este durabilă (peste 80% din persoanele peste 60 de ani au anticorpi antivirus A).

Rețineți:
1. Virusul poate rezista luni de zile în apa contaminată.
2. Este distrus în 5 minute prin fierbere.
3. Spălatul corect pe mâini este cea mai sigură metodă de prevenție.
4. Consumul de apă îmbuteliată este necesar în zonele cu risc crescut.
5. Sunt asociate distrugerea vectorilor: dezinfecția, dezinsecția și deratizarea.
6. Vaccinarea poate fi utilă.
7. Este obligatorie internarea și izolarea celor infectați.