Editura Evenimentul si Capital

De ce nu va avea loc blocarea Brexit printr-un nou referendum. Pulsul planetei

Autor: | | 2 Comentarii | 2734 Vizualizari

Am avut recent o lungă discuție cu un număr de prieteni britanici, profund ancorați atât în realitățile din Regat, cât și în cele ale Uniunii Europene și în analiza evoluțiilor curente ale lumii contemporane.

Susținători ai menținerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, votanți „Remain” la referendumul pentru Brexit, ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, ei au îmbrățișat, însă, o poziție inedită în raport cu perspectiva unui nou referendum pe această temă, bazat, în cea mai mare măsură, pe ideea că fiecare popor are nevoie să-și trăiască propriile victorii și eșecuri pe deplin pentru a putea învăța din ele. Mărturisesc că discuția m-a făcut să reflectez și să-mi schimb abordarea inițială față de această perspectivă a unui nou referendum pentru anularea Brexit.

Practic, idealizând o lume de bilboard, în care fiecare reclamă vinde fericirea, realizările și prim planul atenției publice, perfecțiunea absolută pe care nici măcar actorii din acele reclame nu o ating în viața de toate zilele, aceste acțiuni au transformat lumea în ceea ce nu este și fiecare individ așteaptă doar binele, fericirea, succesul și recunoașterea absolută din partea celor din jur, negând eșecul. Ca în celebrele filme hollywoodiene care au substratul moralizator al luptei binelui cu răul, cu câștigul inevitabil al binelui – absolutizat ca valoarea și edulcorat ca imagine – de unde happy end-ul caracteristic, tot așa și viața noastră de zi cu zi e mai degrabă cultivată ca plutind în prea multe rozuri și prea puține griuri și nuanțe reci. Or fiecare popor e condamnat, din când în când, să-și trăiască propriile eșecuri până la capăt pentru a învăța din ele.

Asta nu înseamnă că marile minți, moraliștii și personalitățile profunde și analitice nu avertizează, nu pun în garda lumea, nu încearcă să-și convingă politicienii, conducătorii și compatrioții de eșecul inevitabil către care se îndreaptă. Nici pe departe. Vocile clare, limpezi și raționale ale intelectualilor și specialiștilor de marcă, ale experților într-un domeniu sau altul, au însă soarta pe care a avut-o vocea biblică a lui Ion care propăvăduia în Pustie anunțând sosirea lui Mesia. Însă o asemenea voce e inutilă atunci când, un întreg popor, a ajuns la un moment de cumpănă, în care o majoritate crede – în mod fals, cel mai adesea - că e bine să greșească și să persevereze spre un eșec major, iar acest mecanism autodestructiv, altfel, suicidar nu rareori, nu mai poate fi blocat. Și atunci înseamnă că experiența eșecului este necesară poporului în cauză tocmai pentru a putea progresa, pentru a se putea perfecționa, are nevoie de o referință de această natură, care să servească în viitor pentru a bloca din fașă alunecarea nesănătoasă a tendinței generale, susținută de public, către dezastru. E nevoie de lecția eșecului până la capăt.

E o construcție atât morală, cât și filosofică și istorică aceea a destinului națiunilor. Evident că o asemenea dezbatere se susține atât timp când acceptăm ipoteza că națiunile, instituțiile, societățile, comunitățile, popoarele pot învăța. Învață din propriile greșeli. Oameni da, știm, pot învăța. Au mecanismele logice, instrumentarul mental și condiționarea eșecului și a costurilor, a elementelor care dor, ce pot duce la învățare în modul cel mai neplăcut cu putință. Dar pot popoarele sau comunitățile, societățile în orice formulă, să învețe? E o întrebare deschisă, care excede extrapolarea mecanică de la individ la mulțime. Dar, pentru motivația demonstrației noastre, să acceptăm această ipoteză de lucru.

E motivul pentru care spun astăzi că ideea unui nou referendum nu e de bun augur și nu va avea loc un nou exercițiu de acest fel până la consumarea Brexit-ului. Și nu pentru că premierul Marii Britanii nu-și dorește, sau pentru că Parlamentul britanic nu mai poate cenzura azi nici măcar forma acordului final de Brexit. Nu. Ci pentru că nu s-au aplicat și împlinit, încă, consecințele referendumului originar și Marea Britanie nu a ieșit încă din Uniunea Europeană.

LIVE VIDEO! Vezi ACUM meciul Irina Begu - Bianca Andreescu la Miami! Premii FABULOASE la turneul american

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI