Evenimentul Zilei > Economie > Bitcoin demolat de un reputat economist: „Are valoare fundamentală zero”
Bitcoin demolat de un reputat economist: „Are valoare fundamentală zero”

Bitcoin demolat de un reputat economist: „Are valoare fundamentală zero”

Bitcoin, moneda virtuală care a cunoscut o creștere uriașă în această perioadă, este demolat de reputatul economist Nouriel Roubini, profesor de economie la Școala de Afaceri Stern din NYU. Acesta este renumit pentru că a prezis criza din 2008.

Bitcoin este demolat de un reputat economist.

Bitcoin alimentează o bulă care, la un moment dat se va sparge. Estimarea îi aparține lui Nouriel Roubini, economistul care a prezis prăbuşirea pieţei imobiliare şi criza economică din 2008.

Într-o analiză pentru Financial Times, reputatul economist critică dur moneda virtuală. În opinia sa, valoarea fundamentală a Bitcoin este zero și ar putea fi chiar negativă. El argumentează arătând că obținerea Bitcoin necesită un consum foarte mare de energie care contribuie la creșterea poluării. Drept urmare, apreciază economistul, această activitate ar putea fi taxată, ceea ce ar duce la valoarea negative a Bitcoin.

„Din moment ce valoarea fundamentală a Bitcoin este zero şi ar fi chiar negativă dacă s-ar aplica o taxă de poluare, în condiţiile în care producţia de Bitcoin consumă cantităţi imense de energie şi poluează masiv, eu estimez că actuala bulă se va sparge până la urmă”, susține economistul.

Economistul arată că aceste criptomonede au o influență negativă asupra mediului, contribuind la creșterea poluării.

O analiză a Universității Cambridge a stabilit că Bitcoin utilizează mai multă energie electrică anual decât întreaga Argentina. Operațiunea de creare a criptomonedelor implică un consum imens de energie din partea computerelor. Acestea trebuie să realizeze calculi compleze pentru a verifica tranzacțiile.

Bitcoin demolat de un reputat economist

Cercetătorii din Cambridge susțin că industria criptomonedelor consumă în jur de 121,36 terawatt-oră (TWh) pe an. Iar consumul nu se va reduce dacă valoarea monedei nu scade. Pe măsură ce prețul crește, crește și consumul de energie

Michel Rauchs, cercetător la The Cambridge Centre for Alternative Finance este unul dintre creatorii unui instrument online care estimează consumul de energie.

Consumul de energie electrică Bitcoin peste cel al Argentinei (121 TWh), Olandei (108,8 TWh) și Emiratelor Arabe Unite (113,20 TWh). Consumul Bitcoin este apropiat de cel al Norvegiei (122,20 TWh).

Nouriel Roubini nu pariază pe Bitcoin

Nouriel Roubini este cunoscut pentru criticile pe care le-a adus, de-a lungul vremii, criptomonedelor. El contestă inclusiv denumirea de monedă acordat acestor instrumente, arătând că nu se justifică. Aceasta deoarece nu există nici un bun sau serviciu al cărui preț să fie exprimat doar în Bitcoin sau într-o altă criptomonedă.

De altfel, susține el, Bitcoin nu face parte din portofoliile investitorilor serioși. Monedele virtuale nu oferă stabilitate ca mijloc de stocare a valorii. Economistul arată că monedele virtuale nu aduc venituri, nu au o utilitate, nu inovează plăţile sau alte servicii.

„Elon Musk cu Tesla şi Michael Saylor de la MicroStrategy ar putea paria masiv pe Bitcoin, dar asta nu înseamnă că trebuie să o faci şi tu”, atrage atenția economistul.