Evenimentul Zilei > Social > Bill Gates: Tratamentele Covid-19 să nu meargă la „cel mai mare ofertant”
Bill Gates: Tratamentele Covid-19 să nu meargă la „cel mai mare ofertant”

Bill Gates: Tratamentele Covid-19 să nu meargă la „cel mai mare ofertant”

Bill Gates a cerut ca medicamentele Covid-19 și un eventual vaccin să fie puse la dispoziția țărilor și persoanelor care au cea mai mare nevoie de acestea, nu „celui mai mare ofertant”.

„Avem nevoie de lideri care să ia aceste decizii grele cu privire la distribuirea bazată pe capitaluri proprii, nu doar pe factori conduși de piață”, a declarat Gates.

Şi continuă: Dacă vom lăsa pur şates a lansat un apel ca tratamentele şi viitorul vaccin împotriva COVID-19 să fie făcute disponibile ţărilor şi oamenilor care au cea mai mare nevoie de ele, nu celor care oferă mai mult, adăugând că un mod de acţiune bazat pe mecanismele pieţei va prelungi pandemia, informează Reuters.i simplu tratamentele şi vaccinurile să meargă la cel care licitează cel mai mult şi nu la oamenii şi în locurile care au cea mai mare nevoie, vom avea parte de o pandemie mai lungă, mai nedreaptă şi soldată cu mai multe decese”, a precizat Gates, fondatorul companiei Microsoft, într-o înregistrare dată sâmbătă publicităţii din timpul unei conferinţe virtuale pe tema COVID-19 organizate de International AIDS Society.

Ţările sărace n-ar primi nimic

Există sute de proiecte de vaccin în curs de desfăşurare, iar guvernele din Europa şi Statele Unite investesc miliarde de dolari în cercetare, teste şi fabricaţie, însă există temeri că statele cu venituri mai mari ar putea procura tratamente promiţătoare împotriva noului coronavirus, în timp ce ţările în curs de dezvoltare nu ar primi nimic.

Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au avertizat asupra unei competiţii nesănătoase în goana după un tratament considerat esenţial pentru salvarea vieţilor şi rezolvarea haosului economic creat de virus, în timp ce anumiţi oficiali de la Washington au declarat că vor prioritiza rezidenţii Statelor Unite.

Gates a spus că eforturile începute cu două decenii în urmă pentru a lupta împotriva crizei globale HIV / SIDA

Atunci, țările s-au reunit pentru a pune la dispoziția medicamentele în cea mai mare parte a lumii, inclusiv în Africa care ar putea servi drept model ca tratamentul împotriva COVID-19 să devină accesibil la scară largă.

Filantropul a folosit drept exemplu Fondul global de lupta împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, creat în 2002, precum şi Planul de Urgenţa al Preşedintelui SUA pentru combaterea SIDA, programe care facilitează accesul la medicamente şi contribuie la combaterea unei boli cu una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din lume.

O lecţie esenţială în lupta împotriva HIV/SIDA este importanţa construirii acestui sistem global de distribuţie, extins şi echitabil, astfel încât medicamentele să ajungă la toată lumea, a mai spus Gates, potrivit deccanherald.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: