Evenimentul Zilei > Actualitate > Bilanțul negru al coronavirusului ucigas. Cifra oficială a deceselor
Bilanțul negru al coronavirusului ucigas. Cifra oficială a deceselor

Bilanțul negru al coronavirusului ucigas. Cifra oficială a deceselor

Autoritățile chineze confirmă. Numărul morţilor provocate în China continentală de noul coronavirus se apropia duminică de 1.700, în timp ce primul deces în afara Asiei a fost raportat în Franţa.

 

Conform primului bilanţ difuzat duminică de autorităţile chineze, pneumonia virală Covid-19 a provocat moartea a 1.665 persoane în China continentală (fără Hong Kong şi Macao). Majoritatea deceselor au fost raportate în provincia Hubei (centru), focarul epidemiei apărute în decembrie în oraşul capitală Wuhan.

Patru decese au fost înregistrate în alte părţi ale lumii: unul pe teritoriul semiautonom Hong Kong şi alte trei respectiv în Japonia, Filipine şi Franţa.

Ministrul francez al sănătăţii Agnes Buzyn a anunţat sâmbătă decesul unui turist chinez de 80 de ani spitalizat în Franţa din ianuarie. Acest deces este „primul din afara Asiei şi primul din Europa”, a precizat ea.

China a fost afectată duminică de peste 68.000 cazuri de contagiere pe teritoriul său, în principal în provincia Hubei.

Potrivit bilanţului cotidian, Comisia sanitară naţională a raportat 2.009 noi cazuri în ţară – dintre care 1.843 în această provincie.

Între timp provincia Hubei rămâne izolată de lume de pestre trei săptămâni, numeroase oraşe din estul teritoriului chinez au luat măsuri de izolare drastică, iar la Beijing au fost înăsprite vineri restricţiile pentru a stopa răspândirea virusului.

Ziarul oficial Beijing Daily a relatat că persoanele care nu se supun ordinelor guvernamentale de a rămâne în carantină la întoarcerea după sărbători vor fi pedepsite. Însă nu este deocamdată clar cum va fi aplicată această măsură sau dacă restricţiile se referă şi la persoanele care nu sunt rezidente sau la străinii care sosesc în China. ”De acum înainte, toţi cei care s-au întors la Beijing ar trebui să stea la domiciliu sau să se supună monitorizării de grup timp de 14 zile după sosire”, a indicat grupul de lucru pentru prevenirea virusului în Beijing, citat de Beijing Daily.

Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a declarat că ţara sa a luat măsuri decisive pentru combaterea epidemiei, multe depăşind reglementările internaţionale de sănătate şi cele ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). ”Prin eforturile noastre, epidemia este în general sub control”, a spus el, citat de Reuters.

În afara Chinei continentale, au fost înregistrate aproape 450 de cazuri în aproximativ 24 de ţări şi teritorii şi trei decese.

Vineri și Egiptul a confirmat primul său caz de coronavirus. Persoana în cauză este un cetăţean străin care a fost internat într-un spital în condiţii de izolare.

Trei persoane au murit în afara Chinei continentale – una în Japonia, una în Hong Kong şi una în Filipine.

Specialiștii spun că virusul ucide aproximativ 2% dintre persoanele infectate, dar s-a răspândit mai rapid în comparaţie cu alte virusuri respiratorii care au apărut în acest secol, scrie Agerpres.