La o zi după încetarea focului între Israel și Gaza, ministrul Apărării Benny Gantz a declarat că Israelul va reuși în cele din urmă să-l omoare pe șeful aripii militare Hamas, Muhammad Deif, și a avertizat că toți liderii Hamas-ului rămân potențiale ținte.

Potrivit unui raport sub anonimat de pe Canalul 13, armata israeliană a recomandat guvernului ca, pentru a crea un nou echilibru de forțe la granița cu Gaza, Israelul să răspundă la orice nou foc de rachetă.

S-a dezvăluit săptămâna aceasta că în timpul celei mai recente operațiuni, Forțele de Apărare din Israel au încercat să-l omoare pe Deif cel puțin de două ori, dar de fiecare dată a scăpat nevătămat.

„Nu va fi ultima dată când încercăm”, a spus Gantz. „Vom reuși în cele din urmă … Toți liderii Hamas responsabili de atacul împotriva civililor au mâinile pătate cu sângele lor”.

Gantz a cerut ajutor internațional major pentru reconstruirea Fâșiei Gaza

„Trebuie să căutăm canale moderate și să condiționăm ajutorul unei bune dezvoltări civile a Fâșiei Gaza”, a mai declarat oficialul. Gantz a mai spus că armistițiul a creat o oportunitate pentru pace și că acum este timpul să se construiască o nouă realitate „pe ruinele caselor liderilor Hamas”, şi continuă: „Dacă nu acționăm diplomatic, rapid și cu înțelepciune”, această operațiune va cădea „într-o altă rundă de conflicte”.

Vineri, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a jurat că, de acum înainte, Israelul va adopta o poziție mult mai dură față de Hamas și că orice rachetă va fi întâmpinată cu „un nivel cu totul nou de forță”. El a mai spus că Israelul și-a atins obiectivele militare în Gaza cu un succes „extraordinar”.

„Regulile jocului au fost schimbate”, nu va mai exista toleranță față de niciun foc de rachetă din Fâșia Gaza

„Am schimbat ecuația nu numai în ceea ce privește operațiunea, ci și în ceea ce privește viitorul. Dacă Hamas crede că vom tolera o „ploaie” de rachete, este greșit ”, a spus prim-ministrul, referindu-se la atacul recent, şi continuă: Vom răspunde cu un nivel cu totul nou de forță la fiecare caz de agresiune împotriva comunităților din Israel.

Premierul a mai spus că succesul întregii operațiuni – inclusiv înfrângerea dronelor Hamas și a majorității atacurilor cu rachete, printr-un sistem îmbunătățit de apărare antirachetă Iron Dome și contracararea încercărilor Hamas de a ataca de pe mare – ar putea da de gândit grupului terorist şi că se va gândi de două ori înainte de a decide să atace iar Israelului, scrie timesofisrael.