Evenimentul Zilei > EVZ Special > Aşa se sărbătoreşte pacea între Israel şi Fâşia Gaza: Mâinile noastre sunt pe trăgaci
Aşa se sărbătoreşte pacea între Israel şi Fâşia Gaza: Mâinile noastre sunt pe trăgaci

Aşa se sărbătoreşte pacea între Israel şi Fâşia Gaza: Mâinile noastre sunt pe trăgaci

Israelul şi Hamas, mişcarea islamistă la putere în Fâşia Gaza, au anunţat joi seară că au aprobat un acord de încetare a focului care vizează încetarea a peste zece zile de confruntări violente israeliano-palestiniene.

Aşa se sărbătoreşte pacea între Israel şi Fâşia Gaza: Mâinile noastre sunt pe trăgaci. De 11 zile de confruntări sângeroase a fost nevoie pentru ca Israel şi Fâşia Gaza să ajungă la un acord de încetare a focului, dar sărbătorirea acestui moment nou de pace între cele două părţi a fost întâmpinată cu rezerve de palestinieni.

Aşa se sărbătoreşte pacea între Israel şi Fâşia Gaza: Mâinile noastre sunt pe trăgaci. Acesta este unul dintre mesajele apărute după acordul de încetare a focului în Orientul Mijlociu. Militanții din gruparea teroristă Hamas au celebrat în stradă, dar nu au uitat să precizeze să rămân în stare de alertă.

Amintim că Focul a încetat între Israel și combatanţii din Fâșia Gaza în noaptea de joi spre vineri noapte, la ora 2:00. Din cauza bombardamentelor au murit cel puțin 230 de palestinieni, dintre care 65 de copii. De cealaltă parte au fost ucişi 12 israelieni, între care doi copii. Totuşi, în urma eforturilor diplomatice internaționale, mulți locuitori din Gaza au ieșit pe străzi să sărbătorească pacea.

Aşa se sărbătoreşte pacea între Israel şi Fâşia Gaza

Ambele părți combatante au revendicat victoria. Mai vocali au fost palestinienii, care au ieșit în număr mare pe străzile din Gaza. Difuzoarele de la moschei anunțau victoria, dar au apărut şi primele semne de îndoială.

Basem Naim, un reprezentant al Consiliului Hamas pentru relații internaționale, a declarat pentru BBC că are dubii cu privire acest armistițiu: „Fără dreptate pentru palestinieni, fără oprirea agresiunii israeliene și a atrocităților israeliene împotriva poporului nostru din Ierusalim, încetarea focului va continua să fie fragilă.”

Soldaţii israelieni din Brigada Nahal, în timpul Operaţiunii Protective Edge, desfăşurate în Fâşia Gaza în iulie 2014

La rândul său, Ezzat El-Reshiq, un al oficial al Hamas a precizat: „Este adevărat că bătălia se termină astăzi, dar Netanyahu și întreaga lume trebuie să știe că mâinile noastre sunt pe trăgaci și vom continua să întărim capacitățile rezistenței. Și îi transmitem lui Netanyahu și armatei sale: «dacă te întorci, ne vom întoarce!»”

Mesajul lui Joe Biden pentru Israel şi Fâşia Gaza

Despre acest conflict, preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat: „Statele Unite susțin pe deplin dreptul Israelului de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete ale Hamas și ale altor grupuri teroriste din Gaza, care au luat viața civililor nevinovați din Israel.

Transmit sincere condoleanțe tuturor familiilor, israeliene și palestiniene, care i-au pierdut pe cei dragi. SUA s-au angajat să colaboreze cu Organizația Națiunilor Unite și cu alte țări interesate pentru a oferi asistență umanitară rapidă și pentru a susține sprijinul internațional pentru poporul din Gaza și pentru eforturile de reconstrucție din Gaza.

Vom face acest lucru în parteneriat cu Autoritatea Palestiniană, nu cu Hamas, astfel încât să nu permitem Hamas să-și refacă arsenalul militar. Cred că palestinienii și israelienii merită în egală măsură să trăiască în siguranță și să se bucure de măsuri egale de libertate, prosperitate și democrație.”

Recomandările ONU

„Liderii israelieni și palestinieni au responsabilitatea, dincolo de restabilirea calmului, de a iniția un dialog serios pentru a aborda cauzele profunde ale conflictelor”, a spus Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

BBC aminteşte că Hamas a început ostilitățile la data de 10 mai, când a lansat rachete asupra Israelului. Anterior, sute de palestinieni fuseseră răniți în confruntările cu poliția israeliană pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim. După atacuri, Israelul a lansat o operațiune de amploare, iar Gaza a suferit distrugeri masive. Hamas a răspuns lansând sute de rachete, dar israelienii au fost apărați de un sistem performant antirachetă.

foto principală: combatanţii Hamas