Pacea este în pericol. Acțiunea marinei SUA a stârnit furia Chinei

Pacea este în pericol. Acțiunea marinei SUA a stârnit furia Chinei ​Marina SUA a trimis prima navă de război prin Strâmtoarea Taiwan. Sursa foto Arhiva EVZ

China a acuzat miercuri Statele Unite că amenință pacea și stabilitatea strâmtorii Taiwan după ce o navă de război americană a navigat din nou prin sensibila cale navigabilă care separă Taiwanul de superputerea care are capitala la Beijing.

Ce a făcut această navă de război a SUA a generat furia Chinei. „Pacea, în pericol.” În prim-plan apare temuta navă de război a Marinei SUA, USS Curtis Wilbur. Dacă tonul abordat de Beijing a fost unul ridicat, replica americanilor a fost defensivă.

Astfel, reprezentanţii Flotei a 7-a a Marinei Americane au subliniat că distrugătorul cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke a efectuat marți o „tranzitare de rutină a strâmtorii Taiwanului”, în conformitate cu dreptul internațional. „Tranzitarea navei prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul SUA pentru un Indo-Pacific liber și deschis. Armata Statelor Unite va continua să zboare, să navigheze și să opereze oriunde permite legea internațională”, au spus oficialii americani.

Ce a făcut această navă de război a SUA a generat furia Chinei

Un purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est din China și-a exprimat opoziția puternică și a condamnat mișcarea care vine pe fondul tensiunilor sporite dintre cele două puteri: „Acțiunile SUA trimit semnale greșite forțelor de independență din Taiwan, perturbând în mod deliberat situația regională și punând în pericol pacea și stabilitatea în toată strâmtoarea Taiwanului.”

Beijingul a subliniat că marina forțele chineze au urmărit și monitorizat nava pe tot parcursul călătoriei sale. China consideră că guvernul ales din punct de vedere democratic al Taiwanului se îndreaptă spre o declarație oficială de independență pentru insulă, ceea ce reprezintă o linie roșie pentru regimul comunist.

Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat că insula reprezintă deja un stat independent numit Republica China, denumirea ei oficială. La rândul său, ministrul Apărării din Taiwan a declarat că nava SUA a navigat în direcția sudică prin strâmtoare și că „situația era la fel de normală”.

Taiwan susţine manevrele Marinei SUA

Marina SUA desfășoară astfel de operațiuni în fiecare lună. Statele Unite ale Americii, la fel ca majoritatea țărilor, nu au legături diplomatice formale cu Taiwanul, dar sunt cel mai important susținător internațional. Tensiunea militară dintre Taiwan și Beijing a crescut în ultimul an, context în care guvernul de la Taipei a acuzat China că și-a trimis în mod repetat forțele aeriene în zona de apărare aeriană a Taiwanului.

Unele dintre aceste activități pot implica mai mulți luptători și bombardiere. China a declarat că activitățile sale din jurul Taiwanului vizează protejarea suveranității Chinei. Guvernul Taiwanului a perceput altfel mutările Chinei. Mai exact ca pe nişte tentative de intimidare, conform reuters.com.

Ne puteți urmări și pe Google News