China reprezintă o amenințare. Care sunt planurile ei pentru un război nuclear?
- Alice Barbu
- 17 mai 2021, 16:23
Constructorii navali chinezi dezvoltă noi portavioane, amfibi și distrugătoare (navă militară rapidă armată cu artilerie, rachete, torpile) într-un ritm foarte alert.
Inginerii chinezi de vehicule blindate construiesc noi transportoare blindate și platforme mobile de artilerie. Aceștia adaugă și un număr mare de drone noi, dar și de roboți de atac. Însă, cea mai mare amenințare este reprezentată de arma nucleară.
Planurile Chinei
„O informație îngrijorătoare a fost programul nuclear chinez. Chinezii au planuri de a-și dubla arsenalul până la sfârșitul deceniului.”, a declarat generalul Timothy Ray, comandant al Forțelor Aeriene în cadrul Simpozionului Asociației Forțelor Aeriene din 2021.
Preocuparea lui Ray cu privire la arsenalul nuclear chinez s-a bazat pe raportul întocmit de Pentagon, privind dezvoltarea militară a Chinei din 2020, care afirma că numărul de focoase care armează rachetele balistice intercontinentale din Beijing, capabile să amenință America, va crește la numărul de 200 în următorii cinci ani. China își mărește inventarul de rachete anti-navă DF-26 cu rază lungă de acțiune, capabile să lanseze atât rachete convenționale, cât și nucleare.
Ray a menționat că speră ca, China să fie dispusă să ia în considerare participarea la diferite discuții privind tratatul armelor, dar nu a părut extrem de optimist cu privire la abordarea Chinei privind modernizarea armelor nucleare, conform nationalinterest.org.
„Cred că este o necesitate de a avea dialog cu China privind controlul armelor,” spune Ray. „Combinată cu o lipsă de transparență aproape totală, în ceea ce privește intenția sa strategică și nevoia unei forțe nucleare mai mare și mai diversă, această evoluție reprezintă o preocupare semnificativă pentru Statele Unite”, explică raportul Pentagonului din 2020.
Armata americană ia măsuri
Realitatea unei amenințări venită din partea Chinei, pare să fie unul dintre multele motive pentru care Ray a subliniat importanța menținerii și implicării în triada nucleară a SUA. Tot acesta a declarat că Forțele Aeriene lucrează constant pentru a extinde colaborarea cu patrulele forțelor de luptă a SUA. "Avem cea mai puternică pregătire a echipajului din istoria comandamentului", a spus el.
Pe lângă efortul de a sublinia importanța tot mai mare a operațiunilor din Pacific, Ray a subliniat și necesitatea ca SUA să își mențină poziția strategică de descurajare printr-o triadă nucleară modernizată. „Nu există avioane de luptă și nici rachete balistice aliate. Aceste două componente reprezintă piatra de temelie a structurii de securitate a unei lumi libere ”, a spus Ray.
Astfel, este importantă continuarea programului actual de descurajare strategică, care obligă la un efort pentru a construi un nou arsenal de 400 rachete balistice internaționale.