Vor reuși dronele americane să înfrunte China și Rusia?

Vor reuși dronele americane să înfrunte China și Rusia?

Conceptul de roiuri de drone nu este folosit doar pentru supravegherea unei zone din mai multe unghiuri simultan, ci și pentru supraviețuirea și succesul împotriva dușmanilor.

Dronele Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA au fost cruciale pentru victoriile din timpul războiului împotriva terorismului, prin lansarea unor atacuri letale, decisive și precise, asupra țintelor teroriste și a insurgenților.

De asemenea, au oferit nenumărate informații în timp real comandanților tereștri prin supravegherea video din Orientul Mijlociu și din întreaga lume.

De fapt, aceste drone au extins sfera misiunii prin intermediul unui arsenal de arme și chiar a unei noi capacități de atac. Cu toate acestea, Reaper ar putea supraviețui unui război împotriva Chinei sau Rusiei

Ne puteți urmări și pe Google News

Nevoia dronelor

„Avem RPA-uri eficiente care au fost proiectate pentru medii permisive în care nu există sisteme integrate de apărare aeriană sau avioane de luptă. Vom avea nevoie de un echilibru cu ajutorul unei flote permisive de drone, care sunt concepute pentru medii contestate și pentru amenințările care vin din partea Rusiei și a Chinei”, a declarat lt. General Joseph T. Guastella, șef adjunct al Forțelor Aeriene ale SUA, conform nationalinterest.org.

Producătorii de arme ale forțelor aeriene observă importanța dronelor Reaper, în special în ceea ce privește capacitatea recentă de a trimite mai multe arme și de a lansa o rachetă aer-aer AIM-9X. Drona poate să nu fie suficient de ascunsă, suficient de mică sau suficient de rapidă pentru a supraviețui unui război împotriva oricărui adversar înarmat cu apărări aeriene avansate sau arme sofisticate aer-aer.

„Flota Reaper este sănătoasă și robustă, rămânând o parte critică a forței noastre. Este o platformă eficientă de combatere a terorismului și de descurajare. ISR-ul și valoarea sa cinetică oferă active incredibil de valoroase ”, a spus Guastella.

Cu cât mai mic, cu atât mai bine

Referirea lui Guastella la nevoia de drone capabile să zboare într-un așa-zis mediu contestat a fost discutată în contextul unui incident de anul trecut în care Iranul a doborât o dronă americană Global Hawk.

O astfel de întâmplare ridică întrebarea dacă anumite drone mai mari și mai puțin furtive s-ar putea dovedi vulnerabile pentru anumite războaie importante.

Având în vedere comentariul lui Guastella despre necesitatea noilor drone, unii s-ar putea întreba ce fel de caracteristici tehnice ar trebui să aibă viitoarele drone.

Bineînțeles, o mare parte din aceste caracteristici au fost decise deja, existând o cerere pentru dronelor mai mici. Un motiv ar fi redundanța, deoarece o desfășurare a mai multor drone mici înseamnă că misiunea poate continua chiar dacă unele dintre acestea au fost doborâte, blocate sau dezactivate. De asemenea, o țintă mai mică este mai puțin vizibilă pentru inamic și mai dificil de atins. Dronele mici pot testa apărarea aeriană a inamicului sau se pot deplasa în zone cu altitudine mai mică, cu pericole ridicate, având un risc mai mic de distrugere.