Rusia este speriată. Armata SUA are un plan secret cu privire la exclava rusă din Kaliningrad

Rusia este speriată. Armata SUA are un plan secret cu privire la exclava rusă din Kaliningrad

Kaliningrad este cel mai puternic avanpost militar din Rusia. America încă mai are un plan pentru a-l elimina în cazul în care va fi nevoie vreodată. Iar Rusia este conștientă de acest lucru.

Exclava (porțiune a unui stat complet înconjurată de teritoriul altor state) rusă din Kaliningrad se află între Polonia și Lituania, şi putini ştiu că Rusia deține acest oraș înconjurat de cele două state membre NATO. Iar Pentagonul are un plan bine pus la punct de a distruge cel mai puternic avanpost european din Rusia, a declarat un comandant american de vârf.

De la Kaliningrad, Rusia poate amenința aeronavele, navele și forțele terestre NATO pe sute de mile în toate direcțiile

Dar forțele americane cred că știu cum să atace Kaliningrad, iar generalul Jeff Harrigan, comandantul forțelor aeriene americane din Europa, a declarat reporterilor, inclusiv lui Sydney Freedberg, Jr. de la Defense: „Ne antrenăm în acest sens”.  „Ne gândim mereu la aceste planuri și ... dacă asta s-ar realiza vreodată, am fi gata să executăm”, a adăugat Harrigian. „În mod surprinzător, generalul nu a dat detalii despre care ar fi acel plan de atac”, a scris Freedberg. „Dar poziția unică a Kaliningradului, amplasată între Polonia și Lituania, departe de restul Rusiei, o face de departe o țintă foarte expusă”.

Moscova în ultimii ani a consolidat apărarea Kaliningradului

Trupele terestre din exclavă sunt programate să lucreze cu rachete balistice Iskander-M, „completând rearmarea formațiunilor de rachete ale forțelor terestre”, a anunțat Kremlinul încă din ianuarie 2019. Brigada de rachete de la Kaliningrad deține mai mult de 50 de vehicule, inclusiv lansatoare, potrivit ministerului apărării. Noua rachetă Iskander-M poate transporta un focos convențional sau nuclear până la 300 de mile distanță.

În cazul unei crize, astfel de desfășurări ar complica capacitatea NATO de a accesa zone-cheie precum Marea Baltică sau Polonia. În acest sens o parte a planului de atacare a Kaliningradului s-a desfășurat pe larg când Forțele Aeriene ale SUA, la începutul lunii martie 2019, şimulau un atac cu rachete de croazieră pe exclavă. Atacul simulat a folosit cinci bombardiere B-52 de la baza forțelor aeriene Barksdale din Louisiana.

Merită subliniat faptul că un atac format din rachete non-nucleare ar corespunde profilului unei rachete nucleare. Dar, este foarte puțin probabil ca prima încercarea Pentagonului de a distruge apărarea rusească din Kaliningrad să implice un atac nuclear, scrie nationalinterest.

Câteva date despre exclava Kaliningrad

Până în 1945, Kaliningrad se numea Königsberg şi era fosta capitala a Prusiei de Est. Kaliningrad a fost capitala Ordinului Teutonic, apoi a Principatului Prusiei (din 1701, regat). În 1772 devine centru administrativ al provinciei Prusia Orientală din cadrul Regatului Prusiei.

În pofida faptului că, din 1648, capitala Prusiei a fost, de facto, la Berlin, Königsbergul a rămas locul de încoronare al regilor Prusiei până în 1918. La 2 august 1945 oraşul şi partea de nord a Prusiei Orientale au fost atribuite URSS. Iniţial, s-a preconizat transferul acestui teritoriu Lituaniei, la acel moment o republică unională în URSS, dar în 1946 s-a decis crearea unei regiuni în componenţa Federaţiei Ruse.

Populaţia germană din oraş a fost expatriată în Germania, între 1945 şi 1947, oraşul fiind populat cu etnici ruşi. Tot în 1946 oraşul a fost denumit “Kaliningrad”, în amintirea lui Mihail Kalinin, un apropiat al lui Stalin.

Ne puteți urmări și pe Google News