BCE: inflația din zona euro va ajunge la 2% în 2025

BCE: inflația din zona euro va ajunge la 2% în 2025Dobânzi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Banca Centrală Europeană (BCE) prevede o scădere a inflației sub ținta sa, anul viitor, conform sondajului său trimestrial printre autorii de prognoze economice.

BCE a redus ratele dobânzilor

Prețurile de consum vor crește cu 1,9% în 2025, în scădere față de prognoza anterioară de 2%, a arătat un comunicat de vineri.

Proiecțiile pentru 2024 și 2026 au rămas neschimbate la 2,4% și 1,9%.

Așteptările pe termen lung pentru inflația generală și inflația de bază au rămas, de asemenea, constante la 2% fiecare.

BCE a redus joi ratele dobânzilor pentru a treia oară în acest an, efectuând reduceri consecutive pe măsură ce economia zonei euro se confruntă cu dificultăți. În lumina contextului de scădere, piețele și-au intensificat pariurile pe reducerea ratei depozitului.

BCE, firmele non-financiare, moderare a creșterii prețurilor

Un sondaj separat al BCE a constatat că companiile non-financiare au raportat „o moderare suplimentară a creșterii prețurilor în general” și au continuat să se aștepte la o relaxare treptată a creșterilor salariale anul viitor, conform Bloomberg.

Perspectivele de angajare au fost considerate slabe, cu părți ale sectorului de producție „restructurându-se ca răspuns la cererea scăzută și/sau la creșterea costurilor cu salariile.” Dar efectul agregat era de așteptat să fie redus, deoarece ocuparea forței de muncă în sectorul serviciilor continuă să crească și unele firme industriale încă raportează lipsuri de personal.

recesiune

Inflație. Sursă foto: Freepik

Respondentii din sondajul din septembrie au spus că „nu anticipau multe schimbări în dinamica generală de creștere moderată pe termen scurt” — un contrast față de optimismul crescut manifestat anterior. O recuperare a cheltuielilor de consum era acum așteptată doar în 2025.

Alte constatări din SPF-ul Băncii Central Europene:

  • Prognozatorii se așteaptă la o inflație de bază — excluzând energia, alimentele, alcoolul și tutunul — de 2,8% în acest an, comparativ cu 2,7% anterior;
  • Proiecțiile pentru 2025 și 2026 rămân neschimbate la 2,2% și 2%;
  • Creșterea economică este încă estimată pentru acest an la 0,7%, deși perspectiva pentru 2025 s-a înrăutățit la 1,2% de la 1,3%;
  • Prognozatorii încă văd șomajul la 6,5% în acest an și se așteaptă să se stabilizeze la 6,4% pe termen lung.

Sondajul BCE din perioada 1-3 octombrie include 56 de răspunsuri.

Revista presei