BCE îndeamnă la menținerea plăților cash, contrar măsurilor adoptate de România

BCE îndeamnă la menținerea plăților cash, contrar măsurilor adoptate de România

În timp ce Guvernul României se angajează să restricționeze utilizarea tranzacțiilor cash în lupta cu evaziunea fiscale, reprezentanții Băncii Centrale Europene (BCE) consideră esențială această metodă de plată.

BCE susține cu fermitate menținerea utilizării plăților cash și propune sancțiuni pentru comercianții care încetează să accepte această metodă de plată.

BCE face apel pentru menținerea plăților cash

Instituția își exprimă interesul pentru o abordare mai riguroasă față de companiile care se abat de la acceptarea plăților cash, în scopul de a conserva utilizarea bancnotelor ca un mijloc de plată sigur.

Reprezentanții Uniunii Europene au prezentat doar o propunere de monitorizare a situației și intervenție. Totul în cazul în care astfel de practici devin prea frecvente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Răspândirea unor astfel de situaţii ar submina în mod grav statul de mijloc legal de plată al bancnotelor şi monedelor euro”, a transmis, recent, instituţia de la Frankfurt într-un aviz juridic.

BCE punctează că în propunerea de reglementare ar trebui inclusă o nouă prevedere care să stipuleze în mod clar că o excludere ex-ante a numerarului este interzisă.

Prag de 2.000 de lei pentru plata în numerar la magazinele cash & carry

Între timp, România impune un prag de 2.000 de lei pentru plata în numerar la magazinele cash & carry.

Pe 13 octombrie, premierul Marcel Ciolacu a declarat că limitarea plăţii în numerar pentru persoanele fizice vizează combaterea evaziunii fiscale, dar nu interzicerea banilor cash.

Ce reprezintă primele cifre ale codului de pe card

Card bancar. Sursa foto: Dreamstime

Întrebat de jurnalişti ce părere are despre intenţia liberalilor de a renegocia măsura limitării plăţilor în numerar, prim-ministrul a replicat că propunerea a venit din partea experţilor şi nu reprezintă o iniţiativă personală.

El a adăugat că nimeni nu doreşte să scoată banii în numerar de pe piaţă. Potrivit acestuia, România are „cea mai mare evaziune fiscală” din Uniunea Europeană.

BCE afirmă că acceptarea plăţii cu numerar a scăzut în majoritatea ţărilor

Conform informațiilor BCE, utilizarea plății în numerar a înregistrat o scădere semnificativă în majoritatea statelor din zona euro. În special între 2019 și 2022, cu cele mai mari diminuări înregistrate în Letonia și Finlanda.

Comisia Europeană a prezentat o propunere pentru reglementarea plăților în numerar. Inclusiv o bază legală pentru introducerea euro digital, care se află în curs de dezvoltare de către BCE.

Propunerea a stârnit îngrijorări cu privire la posibilitatea ca euro digital să înlocuiască în totalitate bancnotele și monedele. Asta deși oficialii BCE au infirmat acest lucru de mai multe ori.