Păgânii din Europa strâng rândurile. Ce au făcut la întâlnirea de la Riga și ce le cer statelor europene

Păgânii din Europa strâng rândurile. Ce au făcut la întâlnirea de la Riga și ce le cer statelor europene

Păgânii din toată Europa strâng rândurile și cer statelor europene să nu mai fie discriminați. Ei au semnat, în urma unui congres ținut în capitala Letoniei , „Declarația Riga a Congresului European al Religiilor Etnice”.

Delegații din 17 țări au semnat „Declarația Riga a Congresului European al Religiilor Etnice (2023)” în cadrul celei de-a 18-a ediții a Congresului European al Religiilor Etnice (ECER). Evenimentul, care a avut loc în Riga, Letonia, a avut ca scop consolidarea tradițiilor religioase precreștine ale Europei și promovarea legăturilor lor cu mișcările neopăgâne.

În cadrul celei de-a 18-a ediții a Congresului European al Religiilor Etnice (ECER), delegații din 17 țări au semnat „Declarația Riga a Congresului European al Religiilor Etnice (2023)”. Evenimentul care s-a desfășurat la Riga, capitala Letoniei, a avut ca scop consolidarea tradițiilor religioase precreștine ale Europei și promovarea legăturilor lor cu mișcările neopăgâne.

La evenimentul de la Riga a participat și o delegația a României. „The New Pagan Dawn” este prima organizație de reprezentare a comunității păgâne de la noi din țară, care a împlinit nouă ani de activitate în România cu câteva zile înainte de întâlnirea de din capitala Letoniei.

Potrivit organizației „The New Pagan Dawn”, declarația semnată de delegațiile celor 17 țări participante subliniază importanța protejării și promovării religiilor tradiționale și etnice ale diferitelor popoare europene. Aceste comunități religioase manifestă o profundă reverență față de strămoșii lor, Zeii și Zeițele venerați de aceștia, precum și față de viziunea asupra lumii și valorile transmise de aceștia. Tradițiile spirituale și culturale sunt considerate inseparabile, iar ambele necesită sprijin și protecție pentru a supraviețui și a prospera în societatea contemporană.

Prin „Declarația Riga a Congresului European al Religiilor Etnice (2023)” se solicită protecția și sprijinul guvernamental special acordat religiilor tradiționale, acordarea unui statut legal protejat, desfășurarea de ceremonii și utilizarea locurilor sacre, dreptul de a efectua ceremonii de nuntă cu autoritate legală, practici legate de finalul vieții și asistență spirituală, respectarea sărbătorilor religioase în calendarul oficial, dreptul de a alege educația religioasă în școlile publice, dreptul de a numi capelani, un slot orar în mass-media publică, scutiri de taxe pentru organizațiile religioase și protecția împotriva consecințelor globalizării, persecuției și discriminării.

Sursa foto: ROPAGANISM

Ce reprezintă Congresul European al Religiilor Etnice

Congresul European al Religiilor Etnice susține grupările religioase din mai multe țări și se opune discriminării acestora. Principalul scop al Declarației de la Riga este consolidarea tradițiilor religioase precreștine ale Europei și promovarea legăturilor lor cu mișcările neopăgâne.

Primul Congres European al Religiilor Etnice a avut loc în 1998, în Vilnius, Lituania. Cea de-a 18 ediția aduce delegații din 17 țări din nou în Lituania, doar că la Riga. Declarația semnată de organizațiile păgâne în cadrul acestui eveniment prezintă realitatea cu care se confruntă păgânii din Europa și, în special, în contextul situației din România. Discriminarea și provocările cu care se confruntă aceste comunități religioase etnice reprezintă o încălcare a libertății religioase și a diversității culturale care definește continentul nostru.

În cadrul întâlnirii de la Riga au fost organizate ritualuri comunitare și ceremonii comune cu reprezentanții organizațiilor din Europa de diferite tradiții și confesiuni păgâne, precum și sesiuni de training, comunicare, ateliere de Craft și de politici publice pentru comunitatea păgână a organizațiilor membre.

De asemenea, delegații din acest an au discutat și despre cauza Romuva vs Lituania, în care statul lituanian a fost sancționat deoarece nu a permis înregistrarea unei organizații păgâne, în speță cultul păgân ROMUVA.

În cadrul întâlnirii din Lituania, a fost ales și noul Consiliu Director al ECER și noul președinte al ECER, în persoana lui Uģis Nastevičs.

Comunitatea de păgâni din România

Păgânii din Europa se confruntă cu numeroase forme de discriminare, inclusiv respingere și stigmatizare socială. De multe ori ei sunt discriminați și la locul de muncă sau în sistemul de învățământ. În multe țări, tradițiile religioase păgâne sunt marginalizate și considerate neimportante sau chiar periculoase. Discriminările la adresa păgânilor subminează valorile fundamentale ale egalității și toleranței pe care se bazează societatea europeană.

România are o istorie bogată și diversă de ritualuri precreștine, păgânii români se confruntă cu o lipsă de recunoaștere oficială și protecție legală. Potrivit reprezentanților organizației „The New Pagan Dawn”, păgânii din România se luptă pentru dreptul de a-și practica credința în mod liber și de a avea acces la locuri sacre, ceremonii oficiale și servicii spirituale.

Declarația de la Riga reprezintă un răspuns pentru aceste discriminări. Prin semnarea declarației, organizațiile păgâne din Europa și România solicită protejarea și promovarea religiilor tradiționale și etnice, recunoașterea oficială a acestora și respectarea drepturilor lor fundamentale. Prin intermediul acestei Declarații, organizațiile păgâne se unesc într-o voce comună, subliniind necesitatea unei Europe deschise și tolerante, care să respecte diversitatea religioasă și culturală. Ea este un apel la acțiune pentru guvernele europene, instituțiile internaționale și societatea civilă pentru a combate discriminarea și pentru a proteja drepturile păgânilor și ale tuturor minorităților religioase, potrivit redactiaropaganism.eu.

Ne puteți urmări și pe Google News