Evenimentul Zilei > Politica > Banii primiți de partidele politice de la bugetul de stat, controlați printr-o aplicație. Anunțul AEP
Banii primiți de partidele politice de la bugetul de stat, controlați printr-o aplicație. Anunțul AEP

Banii primiți de partidele politice de la bugetul de stat, controlați printr-o aplicație. Anunțul AEP

Banii ce vin către partidele politice de la bugetul de stat vor putea să fie manevrați cu ajutorul unei aplicații.

Aplicaţia Registrul fiscal ce vizează partidele politice a devenit funcțională, iar banii vor fi gestionați mai ușor. Ea are rolul de-a facilita îndeplinirea obligaţiilor de raportare şi transparenţă ce revin partidelor politice. Care primesc anual subvenţii de la bugetul de stat, concomitent cu asigurarea legalităţii modului de cheltuire a fondurilor publice. Conform celor de la Autoritatea Electorală Permanentă.

Aplicația creată pentru partide

„Precizăm că datele încărcate de formaţiunile politice vor fi verificate de către personalul Autorităţii Electorale Permanente, urmând a se solicita formaţiunilor politice certificarea datelor introduse în aplicaţie prin semnătură electronică.” Au anunțat reprezentanții AEP.

Din martie 2019, AEP a asigurat publicarea pe site-ul www.finantarepartide.ro, cât şi în Monitorul Oficial al României, Partea I, a tuturor informaţiilor deţinute cu privire la finanţarea partidelor politice, conform dispoziţiilor art. 47 alin. (1) şi (3) şi art. 49 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Banii primiți de partidele politice vor putea fi manevrați mai ușor

Respectiv a Rapoartelor detaliate ale veniturilor şi cheltuielilor atât electorale, cât şi din activitatea curentă, a situaţiilor financiare, a situaţiei datoriilor şi a sintezelor rapoartelor de control.

Publicarea acestor documente a vizat transparentizarea activităţii Autorităţii. Dar şi transparentizarea activităţilor privind veniturile şi cheltuielile formaţiunilor politice. Toto din anul 2019, pe site-ul finantarepartide.ro este publicată lunar situaţia subvenţiilor acordate de la bugetul de stat vărsată formaţiunilor politice. Prin bugetul AEP, în conturile special deschise de către aceştia.

Informații despre veniturile partidelor

În timpul campaniilor electorale, AEP a publicat pe site-ul respectiv şi situaţia contribuţiilor electorale depuse de către competitorii electorali, precum şi transferurile efectuate de către aceştia atât din activitatea curentă, cât şi din subvenţiile de la bugetul de stat.

„Poate aceste documente publicate pe pagina de Internet a instituţiei urmăresc facilitarea accesului persoanelor interesate la situaţiile şi provenienţa surselor de finanţare ale formaţiunilor politice şi a cheltuielilor efectuate de către aceştia. Inclusiv cu privire la veniturile şi cheltuielile din subvenţiile acordate de la bugetul de stat. Precum şi la activităţile de control efectuate de către AEP”. Au mai afirmat reprezentanții AEP.