Evenimentul Zilei > Social > Bacalaureatul, obligatoriu la primărie
Bacalaureatul, obligatoriu la primărie

Bacalaureatul, obligatoriu la primărie

Senatorii au adoptat o lege potrivit căreia candidaţii la funcţia de primar de comună sau oraş trebuie să fie absolvenţi de studii liceale, iar cei care candidează la primar de municipiu trebuie să aibă cel puţin studii superioare de scurtă durată.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată tacit, senatorii nereuşind să o ia în discuţie până la expirarea termenului regulamentar, 25 februarie.

Guvernul a considerat această iniţiativă legislativă neconstituţională deoarece, potrivit Constituţiei, au dreptul de a candida pentru o funcţie în organele administraţiei publice locale cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, fără a exista limitări în privinţa studiilor acestora.

"Chiar dacă gradul de pregătire profesională a primarului contribuie la îndeplinirea în mod corespunzător a atribuţiilor ce îi revin, condiţionarea accesului la acestă funcţie de pregătirea profesională nu ia în calcul faptul că pentru această funcţie se cer, în primul rând, calităţi de gospodar", se precizează în punctul de vedere al Guvernului semnat de premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Iniţiativa legislativă va fi dezbătută de Camerei Deputaţilor.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: