Avocatul lui Navalnîi, arestat de regimul Vladimir Putin

Avocatul lui Navalnîi, arestat de regimul Vladimir Putin Aleksei Navalnîi / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un avocat care l-a reprezentat pe principalul opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a fost arestat la Moscova sub un pretext ridicol.

Avocatul l-a reprezentat atât pe regretatul politician de opoziție, Alexei Navalnîi, cât și pe mama acestuia, după moartea dizidentului în închisoare din Siberia în care îl aruncase Putin, după ce tentativa de asasinat prin otrăvire a eșuat.

Avocatul lui Navalnîi, arestat sub un pretext ridicol

Avocatul Vasili Dubkov a însoțit-o, săptămâna trecută, pe mama lui Alexei Navalnîi, în timp ce aceasta făcea un apel la autorități pentru returnarea cadavrului fiului ei.

Vasili Dubkov a fost arestat în cursul zilei de marți, la Moscova, a declarat presa de știri rusă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Arestarea a fost făcută sub pretextul ridicol al „tulburării ordinii publice”, adică o infracțiune de drept comun, ceea ce, mai ales în cazul regimurilor dictatoriale sau autoritariste maschează un motiv politic.

Arestarea lui Vasily Dubkov a fost anunțată de ziarul Novaya Gazeta Europe și de publicația de știri SOTA, citate de Reuters.

Avocatul arestat a ajutat-o pe mama opozantului Alexei Navalnîi / sursă foto: Captură video Youtube

Persecuție contra tuturor celor ce au avut legătură cu opozantul

Reamintim că principalul opozant al regimului lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a fost declarat mort în colonia penitenciară de dincolo de Cercul Polar în care a fost aruncat de liderul de la Kremlin, pe 16 februarie.

Anunțul primind moartea dizidentului a fost făcut de serviciul penitenciar din regiunea Iamalia-Neneția, unde Navaknîi ispășea o pedeapsă politică de 19 ani de pușcărie.

Oficialii ruși au susținut că Alexei Navalnîi, care anterior a fost otrăvit de oamenii regimului Putin, s-ar fi simțit rău după o plimbare în aer liber. Oficialii regimului autoritar de la Kremlin au susținut că opozantul ar fi fost găsit mort, în celulă, după plimbare, și că personalul medical chematnu a reuşit să îl resusciteze.

Strănepotul lui Stalin, declaraţii dure despre războiul din Ucraina. Vladimir Putin s-ar putea înfuria

Vladimir Putin îi persecută pe toți cei care au avut legături cu Navalnîi / Sursa: Arhiva EVZ

Putin acuzat de uciderea lui Navalnîi

Trupul lui Aleksei Navalnîi ar fi fost depus, sub pază strictă, într-un alt loc decât cel în care se țin de obicei cadavrele deținuților, iar presa din Federația Rusă a anunțat că medicilor nu le-a fost permis să facă autopsia. Mai mult, surse din presa rusă au precizat că trupul dizidentului era plin de vântătâi.

Primul care l-a acuzat pe Putin de uciderea lui Navalnîi a fost omul de afaceri și opozantul aflat în exil Mihail Hodorkovski. „Inddiferent de cauza formală, responsabilitatea pentru moartea prematură este purtată personal de Vladimir Putin, care mai întâi a autorizat otrăvirea lui Alexei și apoi l-a aruncat în închisoare”, a spus acesta.

Opinia publică mondială, inclusiv din Rusia, precum și majoritatea statelor democratice - cu excepția notabilă a președintelui brazilian de extremă stânga Lula da Silva - îl consideră responsabil de moartea lui Navaknîi pe Vladimir Putin, acuzații respinse de Kremlin. Dar furia dictatorului pare să nu fi fost potolită nici de moartea dizidentului, având în vedere că mamei acestuia i s-a dat de ales între a organiza o înmormântare secretă, fără public, sau înmormântarea acestuia, de către autorități, în colonia din Siberia, iar fratele lui Alexei Navalnîi a fost dat în urmărire națională.