Evenimentul Zilei > Vremea > Avertizare meteo de la ANM. Cod galben de ploi, descărcări electrice, vijelii și grindină. Zonele vizate
Avertizare meteo de la ANM. Cod galben de ploi, descărcări electrice, vijelii și grindină. Zonele vizate

Avertizare meteo de la ANM. Cod galben de ploi, descărcări electrice, vijelii și grindină. Zonele vizate

Meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben de ploi și vijelii, valabile în intervalul 16 august, ora 12:00 - 16 august, ora 22:00. Vor fi averse torențiale care vor determina acumulări de apă ce vor depăși local 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp.

Fenomenele semnalate cu cod galben sunt de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În zonele montane, în Transilvania, Maramureș și Moldova, local în Muntenia și Crișana vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Important: Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala marți (16 august) pe arii restrânse și în restul teritoriului, iar miercuri (17 august) cu precădere în nord, centru și nord-est.

De miercuri, anunşă meteorologii, disconfortul termic va fi în creștere, iar vremea va deveni caniculară în vestul și sudul țării.

Avertizare meteo de la ANM. Cod galben. Sursa foto: meteoromania.ro
Avertizare meteo de la ANM. Cod galben. Sursa foto: meteoromania.ro

Prognoza specială pentru tona municipiului Bucureşti

ANM a emis  o prognoză specială pentru intervalul 16.08.2022 ORA 10:00 – 16.08.2022 ORA 22:00, care cuprinde toată zona municipiului Bucureşti. Vremea va deveni călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului de 33…34 de grade şi disconfort termic în creştere.

Cerul va fi variabil, cu perioade scurte în care vor fi posibile înnorări, averse şi descărcări electrice, îndeosebi spre seară. Vântul va sufla slab şi moderat. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

Când revine canicula şi disconfortul termic

Potrivit ANM, începând de joi disconfortul termic va deveni accentuat în zonele sudice și vestice unde va fi caniculă. Temperaturile maxime  vor fi încadrate între 24 și 34 de grade începînd să urce până la  36 de grade, iar vineri maximele vor fi cuprinse între 29 și 39 de grade.

Meteorologii avertizează că vom avea parte de disconfortul termic foarte accentuat începînd de joi, 17 august. Şi ploile îşi vor face prezenţa în zonele montane submontane, în centrul, nordul și estul țării. Acolo vor fi ploi torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. ANM prognozează acumulări de apă de până la 40 de litri pe metrul pătrat în anumite zone și izolat vor fi chiar și condiții de grindină.