Evenimentul Zilei > Vremea > Avertizare de la ANM. Cod galben în România. Ce zone vor fi lovite de vremea rea
Avertizare de la ANM. Cod galben în România. Ce zone vor fi lovite de vremea rea

Avertizare de la ANM. Cod galben în România. Ce zone vor fi lovite de vremea rea

Mai multe județe sunt vizate de un Cod galben de vânt, conform estimărilor emise de meteorologi, începând de duminică dimineață.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineaţa mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de vânt puternic, valabile în 11 judeţe din zona Transilvaniei şi a Munteniei.

Astfel, până la ora 14:00, în judeţul Sibiu, localităţile: Sibiu, Tălmaciu, Şelimbăr, Şura Mare, Turnu Roşu şi Boiţa, se vor semnala intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 55 – 60 km/h, iar până la ora 12:00, în judeţul Caraş-Severin (zona de munte) şi în localităţile: Oraviţa, Răcăşdia, Grădinari, Sasca Montană, Forotic, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Vărădia, Berlişte, Vrani, Ciuchici, Ciudanoviţa şi Goruia. Tot până la orele prânzului vor fi intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 55-65 km/h, iar pe crestele montane 90 – 100 km/h în zonele de munte ale judeţelor Arad, Bihor, Hunedoara şi Timiş. În acest judeţ vor fi afectate şi localităţile: Deta, Gătaia, Ciacova, Jamu Mare, Denta, Banloc, Giulvăz, Moraviţa, Ghilad, Birda, Livezile, Foeni, Otelec, Giera.

Potrivit meteorologilor, până la ora 11:00, în zona de munte la peste 1800 de metri altitudine în judeţele Gorj şi Vâlcea se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale ce vor atinge 100 – 120 km/h, iar în aceleaşi zone din judeţele Argeş, Prahova şi Dâmboviţa, vântul va avea la rafală 90 – 110 km/h.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.

Vremea, 6 decembrie 2020

După cum au anunțat specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), astăzi vom avea parte de valori termice neobișnuit de mari pentru intervalul în care ne aflăm. Însă, sunt semnalate înnorări persistente și cantități însemnate de precipitații în cea mai mare parte a teritoriului.

În zona montană vor predomina ninsorile, iar în Dealurile Subcarpatice vor apărea precipitații mixte, în special pe timpul nopții, când se va resimți și o ușoară răcire a vremii. De asemenea, la primele ore ale dimineții pot apărea condiții de ceață.

În regiunile estice, sudice, sud-vestice, precum și în cele montane, vremea va fi închisă cu înnorări persistente și ploi pe arii restrânse, în special în Banat și Oltenia, unde se pot cumula cantități de apă mai însemnate.

În restul teritoriului, răcirea vremii se va resimți cu precădere pe timpul nopții, când cerul va fi variabil, cu posibile precipitații sub formă de ploaie sau lapoviță pe arii restrânse. De asemenea, izolat se pot semnala condiții pentru polei.