Evenimentul Zilei > International > Avertisment occidental: SUA ar putea lansa noi atacuri în Siria
Avertisment occidental: SUA ar putea lansa noi atacuri în Siria

Avertisment occidental: SUA ar putea lansa noi atacuri în Siria

America ar putea lansa noi atacuri asupra Siriei în încercarea de a slăbi regimul președintelui Bashar Al-Assad, a declarat ministrul britanic de Externe, Boris Johnson.

 El a făcut aceste declarații, ieri, înaintea unei întâlniri a grupului G7 al națiunilor industrializate, care s-a reunit în Italia. Liderii mondiali îi cer lui Vladimir Putin să-și retragă trupele din Siria și să nu-l mai susțină pe dictatorul sirian.

Linia roșie

Discuția pe tema Siriei vine după atacul aerian al americanilor, la ordinul lui Donald Trump, când SUA au tras 59 de rachete Tomahawk, asupra bazei aeriane al-Shayrat de lângă orașul Homs. Atacul a fost autorizat după ce 87 de oameni, printre care și copii, au fost uciși într-un atac cu gaz sarin asupra orașului Khan Sheikhoun. Rușii, aliații regimului de la Damasc au descris gestul americanilor ca pe unul care „a trecut linia roșie”. Boris Johnson a declarat: „Dacă este nevoie, SUA ar putea face din nou asta”. „Nu putem pierde ocazia. Președintele Putin trebuie să vadă adevărul în legătură cu tiranul pe care-l susține”, a spus el.

La reuniunea G7, pe lângă statele membre (SUA, Japonia, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia și Canada), mai participă miniștrii de Externe din Turcia, Emiratele Arabe, Arabia Saudită, Iordania și Qatar.

Soluții pentru Siria

Unele țări consideră că este nevoie de introducerea de noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, iar altele cred că este esențial ca Rusia să-și folosească influența pentru a se ajunge la un acord politic în Siria. După reuniunea din orașul italian Lucca, Rex Tillerson, secretarul american de Externe merge mâine la Moscova, unde se va întâlni cu omologul rus, Serghei Lavrov

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.