Evenimentul Zilei > Actualitate > Avertisment de la nivel înalt! Lui Trump i se pregătește o capcană. Războiul e după colț
Avertisment de la nivel înalt! Lui Trump i se pregătește o capcană. Războiul e după colț

Avertisment de la nivel înalt! Lui Trump i se pregătește o capcană. Războiul e după colț

Dondal Trump, președintele în exercițiu al SUA, este la un pas de a cădea într-o capcană a Israelului, lucru ce ar duce la izbucnirea unui război, susține ministrul de externe iranian.

Sâmbătă, ministrul de externe iranian, Mohammad Javar Zarif, l-a îndemnat pe reședintele american Donald Trump să nu „aspire” la un presupus plan israelian care ar urmări să provoace un război prin atacarea forţelor americane desfăşurate în Irak, relatează Reuters.

Oficialul din Iran a făcut această afirmaţie în contextul în care se împlinește un an de la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani. Acesta a murit în urma unui atac cu dronă în Irak. Pentru moment nu există o reacţie din partea Israelului.

Washingtonul blamează o grupare irakiană susţinută de Iran pentru atacurile frecvente cu rachetă împotriva instalaţiilor americane în Irak, cu toate că nicio grupare cunoscută ca fiind sprijinită de Iran nu a revendicat astfel de acţiuni, notează Reuters.

„Noi informaţii provenind din Irak arată că agenţi provocatori israelieni plănuiesc atentate împotriva americanilor – pentru a-l pune în dificultate pe (Donald) Trump, aflat la final de mandat, cu un fals casus belli, acţiune care ar justifica un război”, susţine Zarif într-o postare pe Twitter.

„Atenţie la capcană @realDonaldTrump. Focurile de artificii se vor întoarce dureros împotriva voastră”, a scris Zarif.

Esmail Ghaani, care i-a succedat lui Soleimani la conducerea forţei de elită Qods, declarase vineri că Iranul este pregătit să riposteze.

Miercuri, armata americană a trimis două bombardiere B-52, cu capacitate nucleară, în Orientul Mijlociu, într-un mesaj de descurajare a Iranului.

Trump, acuzat că fabrică pretexte pentru a intra în război

Joi, Mohammad Zarif, șeful diplomației iraniene, l-a acuzat pe preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, că încearcă să fabrice un ”pretext” pentru a lansa un ”război”, în contextul în care tensiunile dintre cele două super-puteri sunt din nou în creştere, relatează AFP şi Reuters.

„În loc să combată noul coronavirus în SUA, Donald Trump şi complicii săi risipesc miliarde ca să mobilizeze (bombardiere) B-52 şi să-şi trimită armada în regiunea NOASTRĂ”, a transmis Zarif pe Twitter.

„Serviciile de informaţii irakiene au semnalat existenţa unui complot pentru FABRICAREA unui pretext cu scopul de a lansa un război”, a mai adăugat şeful diplomaţiei iraniene.