Autostrada Moldovei A7. Noi imagini cu al doilea lot. Lucrările se apropie de final

Autostrada Moldovei A7. Noi imagini cu al doilea lot. Lucrările se apropie de final Autostrada A7. Sursă foto: captură video Facebook

Autostrada Moldovei A7, unul dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din România, continuă să prindă contur. Recent, au fost publicate imagini noi cu al doilea lot de construcție, care arată progresul semnificativ al lucrărilor.

Autostrada Moldovei A7. Noi imagini cu al doilea lot

Duminică, Irinel Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat în Transporturi, a distribuit noi fotografii cu Lotul 2 Mizil - Pietroasele din Autostrada Ploiești - Buzău (A7), care demonstrează progrese remarcabile în construcția acestei secțiuni. Din cei 28 de kilometri ai acestui lot, 10 au parapet lateral instalat. Acest tronson va fi primul lot din A7 finanțat prin PNRR care va fi finalizat în 2024.

autostrada a7

Autostrada A7. Sursă foto: captură video Facebook

Lucrările pentru Autostrada Moldovei A7 se apropie de final

Pe acest lot, stadiul lucrărilor a ajuns la 68%, conform celor mai recente date de la CESTRIN.

„Am fost zilele trecute pe șantierul Lotului 2 Mizil-Pietroasele al Autostrăzii Moldova A7 (Ploiești – Buzău) pentru a verifica progresul lucrărilor pe întregul amplasament al acestui lot de autostradă, dar și dacă ritmul lucrărilor este unul bun”, a scris pe pagina sa de Facebook, Scrioșteanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Progresul lucrărilor pe Autostrada Moldovei A7 este notabil și reflectă eforturile susținute ale echipelor de construcție. Recent, primele elemente ale tablierului metalic au sosit în șantier pentru structura de la kilometrul 38+400, iar montarea acestora este programată să înceapă săptămâna viitoare. De asemenea, au fost turnate plăcile de suprabetonare aferente unui număr de nouă structuri. În ceea ce privește nodul rutier Baba Ana, execuția acestuia este aproape finalizată, marcând un progres semnificativ în desfășurarea lucrărilor. Între kilometrii 21 și 33+750, primul strat de asfalt AB 31.5 a fost deja așternut, iar pe o lungime de șase kilometri a fost aplicat și cel de-al doilea strat BAD 22.4. În plus, între kilometrii 39+500 și 48, stratul de bază de asfalt este complet finalizat pe o cale, iar balastul stabilizat este în curs de execuție pe cealaltă cale.

Lucrările la infrastructura de gestionare a apelor pluviale și la taluzuri sunt și ele aproape finalizate. Execuția casiurilor pentru apele pluviale este pe punctul de a fi încheiată, iar taluzurile sunt în curs de finalizare. Rigolele pluviale au fost deja realizate la baza taluzului pe ambele căi între kilometrii 21 și 33+750, iar lucrările continuă până la capătul lotului. Se lucrează mecanizat și la realizarea rigolelor de acostament, contribuind astfel la un drenaj eficient al apelor pluviale. Împădurirea zonei de-a lungul întregului lot a fost completată, aducând un plus de valoare ecologică și estetică. De asemenea, sistemul ITS a fost finalizat pe prima jumătate a lotului, între kilometrii 21 și 38+000, iar parapetul lateral a fost montat pe primii zece kilometri, atât pe partea stângă, cât și pe partea dreaptă, asigurând astfel siguranța rutieră pe acest segment al autostrăzii.

„Acesta este un lot de autostradă al cărui șantier a început cu pauze pe anumite zone, dar care în ultima perioadă a intrat în linie dreaptă pentru finalizarea lucrărilor în acest an”, a concluzionat Scrioșteanu.

Detalii tehnice și financiare

Lotul 2 Mizil – Pietroasele, care este primul lot al Autostrăzii Moldovei A7 finanțată prin PNRR, a început lucrările în vara anului 2022. Acesta este unul dintre cele șase loturi și jumătate pe care departamentul de transport intenționează să le pună în trafic anul acesta. Potrivit premierului Marcel Ciolacu, în 2024, 148 de kilometri din A7 vor fi deschiși traficului.

Proiectul Autostrăzii Moldovei A7 este gestionat de asocierea SC Coni SRL și Trace Group Hold PLC, având o durată de execuție de 20 de luni. Valoarea totală a contractului se ridică la 1,249,992,665 de lei, fără TVA, iar finanțarea provine din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Lucrările au început pe 12 august 2022 și au atins în prezent un stadiu de realizare de 68%, cu deschiderea programată pentru octombrie 2024.