Evenimentul Zilei > International > AUTORUL ATENTATULUI eşuat marţi, la BRUXELLES, a fost IDENTIFICAT de către Autorităţile belgiene, dar va rămâne, deocamdată, anonim
AUTORUL ATENTATULUI eşuat marţi, la BRUXELLES, a fost IDENTIFICAT de către Autorităţile belgiene, dar va rămâne, deocamdată, anonim

AUTORUL ATENTATULUI eşuat marţi, la BRUXELLES, a fost IDENTIFICAT de către Autorităţile belgiene, dar va rămâne, deocamdată, anonim

Autorităţile belgiene au identificat autorul atentatului eşuat de marţi, de la Bruxelles, dar nu îi vor face, deocamdată, public numele.

Declaraţia au fost făcută de către ministrul de Interne belgian Jan Jambon, citat de Reuters, care precizează că atentatorul a avut asupra lui o bombă cu cuie, a cărei detonare nu a reuşit complet. Analizele experţilor în securitate au arătat că atentatorul a acţionat individual, nesusţinut, el aparţinând tipului de "lup singuratic", cu acces limtat la arme şi la pregătire specifică.

Consultantul pe probleme de securitate Claude Moniquet, fost agent francez, anunţă, sumbru, că "este inevitabil" ca acest tip de atentate izolate să nu se oprească aici, ci să continue la Bruxeles, Paris şi în alte părţi, dar că ele nu vor produce multe victime, având în vedere tipologia lor, caracterul lor diletantistic.

Specialiştii în probleme strategice şi de securitate afirmă că, atât timp cât presiunile din Siria asupra Statului Islamic continuă, atacurile din Europa s-ar putea intensifica, dar se apreciază că multe dintre atentate vor avea un astfel de caracter amatoricesc.

Claude Moniquet compară acest atentat cu cel de pe Champs-Elysees, din Paris, unde un bărbat a intrat cu o maşină plină cu explozibil şi arme într-un convoi al poliţiei franceze, din fericire, nimeni nefiind rănit, iar atentatorul fiind ucis.