Austria descoperă marea dragoste cu Vladimir Putin

Austria descoperă marea dragoste cu Vladimir Putin

Ministrul austriac de Externe, Karin Kneissl, a susținut marți menținerea „legăturilor puternice” cu Rusia, cu ocazia unei întâlniri cu omologul ei rus, Serghei Lavrov, la Moscova.

Ministrul austriac a generat un scandal în vara anului trecut după ce a valsat cu Vladimir Putin (foto) la nunta ei din august, în momentul în care Austria se afla la președinția Uniunii Europene, relatează AFP. La Moscova, Karin Kneissl a făcut elogiul „relațiilor bilaterale în mod tradițional excelente” între Moscova și Viena.

„Urmărim principiile Uniunii Europene” care a introdus o serie de sancțiuni împotriva Moscovei începând cu 2014 (din cauza implicării în conflictul din Ucraina) „dar în același timp încercăm să menținem legături puternice cu Rusia”, a subliniat Karin Kneissl.

Austria plănuieșe să deschidă un consulat general în Sankt-Petersburg, al doilea mare oraș al Rusiei, și un consulat onorific la Novossibirsk, în Siberia, a precizat Kneissl.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Austria rămâne un partener economic important pentru Rusia”, a dat asigurări de partea sa Serghei Lavrov. „Suntem satisfăcuți de rezultatele negocierilor și vom continua contacte directe”, a adăugat el. Dezvăluit  de către cancelarul conservator Sebastian Kurz, care a denunțat un procedeu „inacceptabil”, acest scandal a aruncat o pată neagră în relațiile ruso-austriece, până atunci desfășurate în termeni cordiali.

Karen Kneissl și-a anulat la acea vreme vizita prevăzută la Moscova la începutul lunii decembrie 2018  în timp ce Kremlinul a deplâns publicitatea de care a avut parte acest scandal. Care, a dat asigurări doamna Kneissl, nu va avea impact asupra relațiile dintre Moscova și Viena. „Astăzi, am realizat că putem separa un lucru de altul”, a subliniat ministrul austriac.

Participarea lui Vladimir Putin la nunta lui Karin Kneissl a generat consternare din partea presei și a opoziției austriece care au evocat pagubele pe care această participare le-ar putea cauza imaginii de neutralitate a Austriei.

De partea sa, Putin a explicat că a făcut o vizită „strict privată” în Austria. Pe de altă parte, partidul austriac de extremă dreaptă FPO care a numit-o pe Kneissl în fruntea diplomației Austriei are un acord de cooperare cu partidul Rusia Unită a lui Vladimir Putin din 2016.