Evenimentul Zilei > International > În NUMELE „libertății de alegere” Austria a RENUNŢAT la legea care INTERZICEA FUMATUL în locuri publice
În NUMELE „libertății de alegere”  Austria a RENUNŢAT la legea care INTERZICEA FUMATUL în locuri publice

În NUMELE „libertății de alegere” Austria a RENUNŢAT la legea care INTERZICEA FUMATUL în locuri publice

Deputații austrieci au renunțat la interzicerea fumatului în baruri și restaurante, care urma să intre în vigoare în luna mai, în ciuda unei petiții care a strâns 545.000 de semnături. Retragerea interdicției, introdusă de guvernul anterior, a fost aprobată de parlamentarii de la coaliția de guvernământ a conservatorilor și a celor din Partidului Libertății.

În încercarea de a atenua din critici, au votat, de asemenea, extinderea vârstei minime pentru fumat la 18 ani, precum și interzicerea fumatului în vehicule dacă un minor se află la bord. Renunțarea la interdicție a fost o promisiune importantă din campania electorală de anul trecut, făcută de liderul Partidului Libertății (FPÖ), Heinz-Christian Strache.  El a susținut că o interdicție de acest gen ar încălca "libertatea de alegere" și că a vrut să protejeze proprietarii de restaurante și baruri ale căror afaceri ar fi fost afectate de acestă interdicție.

Țara alpină este una dintre  paradisurile  Europei pentru iubitorii de tutun și este poreclită de campaniile anti-fumat "Scrumiera Europei" deoarece este una dintre puținele țări occidentale care nu a introdus încă o interdicție privind fumatul în spațiile publice. În Austria, 13.000 de oameni mor anual din cauza afecțiunilor provocate de fumat. Potrivit datelor furnizate de Eurostat, în țara din Alpi există și a treia cea mai mare proporție de fumători din Europa: 30% dintre cei peste 15 ani.

"Acționați împotriva științei și fără conștiință. Faceți o decizie deliberată astăzi în favoarea morții", a declarat Matthias Strolz, șeful micului partid de opoziție, NEOS.

„Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată în Europa modernă”, au declarat organizatorii petiției – Asociația Medicilor din Viena și Organizația Anticancer – care susțin că votul este „un exemplu rău unic în Europa”, notează thelocal.at.