Austria, "Mecca" schiorilor romani

In 12 ianuarie incep super reducerile in ofertele de vacante la schi in Austria, adica la jumatate de pret si o sumedenie de alte avantaje.

Daca pana saptamana trecuta un sejur de trei stele intr-o statiune austriaca costa 500 de euro, peste cateva zile pretul se reduce la aproape jumatate: 280 de euro. Ba mai mult, include si ski-pass-ul. Cei interesati pot gasi in Austria cabane unde cazarea este si mai ieftina, putand ajunge la chiar 100 de euro sejurul de sapte nopti, cu mic dejun inclus.

Anul acesta, numarul romanilor care au ajuns in Alpi pentru a-si face vacanta de iarna a fost cu 80 la suta mai mare decat anul trecut. Daca e sa-i asculti pe cei care au fost la schi la Kaprun, Zillertal, Solden sau Windischgarsten atunci afli ca „pe partii se vorbeste numai romaneste”. Bianca Mirciov, o timisoreanca tanara, care si-a facut vacanta langa Insbruck puncteaza alt detaliu: „e plin de masini romanesti”.

Mecca schiorilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Situata in centrul Europei, avand ca vecini opt tari, turistice la randul lor, Austria a devenit un loc de tranzit intre centrele culturale si economice ale continentului. Cea mai mare parte a Austriei este dominata de inaltimile Alpilor si Prealpilor, munti care poarta inca ghetari sau urme ale erei glaciare. Lacurile au ape curate, iar peisajele impresionante, dovedind grija cu care austriecii protejeaza natura. In Austria se practica schiul, snowboarding-ul si schiul fond pe toata durata anului. 

Cei interesati, indiferent cat de nepriceputi ar fi, e imposibil sa nu gaseasca oferte atractive cu o simpla cautare pe Google. Fiecare statiune are pagini web in germana si engleza, dar, in ultimii doi ani au aparut foarte multe site-uri care prezinta toate ofertele turistice, detaliat, in limba romana si cu posibilitatea de a face rezervare on-line, printr-un simplu e-mail.

Schi in familie

Familia Miculescu – Corina (30 de ani, economist, mama), Marius (32 de ani, economist, tata) si Cristina ( 6 ani, fiica) au stat o saptamana la Solden, statiune aproape de Innsbruck. Timisorenii au venit in „gasca’, grupul de circa 20 de persoane cuprinzand si familii din Bucuresti.

„Am cumparat excursia printr-o agentie din Bucuresti si am ajuns aici cu masina”, explica Marius. Corina este de parere ca „Austria ofera cel mai bun raport calitate-pret. Plus ca aici gasim in materie de schi tot ce nu gasim in tara, plus ca preturile sunt mult mai mici, iar partiile nici macar nu le putem compara cu cele de la noi”. Fetita lor, Cristina, este cea mai incantata ca a putut schia intr-un peisaj de poveste.

Alt cuplu, Oana si Razvan Albu, din Campina, povesteste ca totul e  incomparabil. S-au cazat in Am Semering, unde au platit 23 de euro  cazarea pe zi, pretul incluzand micul dejun si inchirierea schiurilor. „E de o mie de ori mai misto ca la noi. Partiile sunt fenomenale“, spune Oana Albu.

Cazarea la ranch pentru dat cu placa

Orice roman care se respecta, odata ce ajunge in Austria isi bea neaparat cafeaua in Starbucks. Intr-una am intalnit patru bucuresteni, veniti cu masina, intr-un sejur ales intr-un ranch din Windischgarsten, la 250 de kilometri de Viena. Studentii au ales pentru prima data sa faca iarna in Austria, pornind de la premisa ca e mai ieftin si ca sigur e de maxima calitate. Nu s-au inselat si povestesc multumiti ca doar aici pot face snowboarding.

„Am venit ca sa practicam snowboarding, pentru ca in tara nu prea ai unde, iar noi am devenit fanii acestui sport. Am facut 16 ore pe drum, dar merita”, spune Gheorghe Dan – Tudir, student la Politehnica. Tinerii au invatat acasa un lucru cert: „In Romania e scump si aglomerat”. Pentru Austria, fiecare a  pus la bataie un buget de 500 de euro care le-a asigurat distractie de nota zece. 140 de euro a platit fiecare cazarea, iar de restul banilor s-au distrat.

„Nu am apelat la o agentie de turism pentru aceasta vacanta, pentru ca consider ca e mai bine sa detii singur controlul. Am cautat pe net si ne-am oprit la aceasta familie care-si inchiriaza ranch-ul. Conditiile sunt extraordinare”, spune Mihai Bortosel, masterand si liderul grupului.

De retinut Pentru toate varstele

> Toate sejururile includ, in masura in care nu este mentionat altfel, un skipass valabil sase zile.

> In ceea ce priveste marile regiuni, skipass-ul inclus acopera doar zona in care va aflati, cu posibilitatea, contra cost, de a cuprinde intreaga regiune.

> Toti copiii (0-11 ani) primesc reduceri. In functie de statiune si unitatea de cazare pot exista reduceri si pentru tineret. Majoritatea statiunilor ofera reduceri si pentru  persoanele trecute de 60 ani. Grupurile de peste 15 persoane primesc un rabat de cel putin trei la suta, iar pentru grupurile de peste 30 de persoane se poate negocia o solutie individuala, putand chiar ca reducerea sa fie transformata in locuri gratuite. 

> Taxa de statiuni in Austria este inclusa in pretul sejurului.

Tehnic

Austria

Moneda: Euro Limba: germana Ora: GMT+1 Electricitate: 220V.

Oferta

ARLBERG: 1.350-2.650 m. Nerecomandata incepatorilor: nu are partii usoare si neaglomerate. Super-oferte de timp liber: tobogane pe zapada, plimbari cu sania, patinoar, bowling in aer liber, piscine interioare incalzite, tenis, biliard, cinema.

KAPPL: 2.700 m; 40 km de partii pentru toate categoriile de schiori. Copiii pot petrece ziua in gradinitele gratuite ale statiunii.

SOLDEN: 1.377- 3.255 m, cu partii largi si zapada permanenta. Renumita pentru petrecerile apres ski si viata de noapte activa. 

INNSBRUCK: Eldorado-ul iubitorilor sporturilor de iarna.

STUBAITAL: 3.000 m, ofera 365 de zile de schi anual. Dispune de schilifturi cu o capacitate impresionanta.

ZILLERTAL: 3.250 m, 636 km de partii, 174 instalatii pe cablu si zapada sigura, cea mai cautata statiune din Alpii austrieci. Zillertal Arena ofera 3.000 de rute, astfel legate intre ele incat schiorul are posibilitatea de a parcurge cat mai multe dintre ele.

KITZBUHEL: 704 km de partii, 2 lacuri, 30 terenuri tenis, 4 terenuri uriase de golf - este locul de intalnire al personalitatilor din lumea sportului, culturii si a show-business-ului.

ST. JOHANN IN TIROL: cu piste acoperite cu o pulbere de omat stralucitor, pe o intindere de 60 km, statiunea este ideala si pentru snowboard datorita calitatii excelente a zapezii.

VILLACH: patinoar natural pe lac, sanius, ski, snowboard si schi fond.

BAD KLEINKIRCHHEIM: 1.350-2.000 m. Noua partie de coborare Franz Klammer (2003) a fost conceputa astfel incat sa poata gazdui toate categoriile de concurs de cupa mondiala: inclinatie de 70 la suta, 3.150 m lungime - e una dintre cele mai exigente si renumite piste de coborare din Europa.

MOLLTAL: 3.122 m, 48 de km de piste pentru incepatori si avansati.

EUROPASPORTREGION: inseamna Zell am See si Kaprun, locuri ce ofera satisfactii pentru orice schior. Kaprun, la 7 km de Zell am See, ofera confort si relaxare.

GASTEINER TAL: statiune de schi si wellness, datorita bailor termale tamaduitoare.

SALZBURG: un adevarat schi paradis. Cu schibusul gratuit, cu trenul „Null Tarif” sau cu masina proprie, turistul poate descoperi frumusetile acestei regiuni.