Evenimentul Zilei > Sport > Australienii se gândesc la JO de vară din 2032. Orașul Brisbane își pregătește candidatura
Australienii se gândesc la JO de vară din 2032. Orașul Brisbane își pregătește candidatura

Australienii se gândesc la JO de vară din 2032. Orașul Brisbane își pregătește candidatura

Jocurile Olimpice de vară, din anul 2032, ar putea fi organizate în orașul Brisbane, capitala statului australian Queensland.

Oficialităţile statului australian Queensland și-au propus să organizeze viitoarele Jocuri Olimpice de vară din anul 2032 în capitala Brisbane și dosarul de candidatură pe care urmează să-l depună la Comitetul Olimpic Internațional (CIO).

Autoritățile din Australia au reluat lucrările la proiectul privind depunerea candidaturii capitalei Brisbane pentru organizarea JO de vară din 2032 după ce, din cauza pandemiei de coronavirus, au întrerupt completarea dosarului, scrie Reuters. Australienii sunt optimiști în legătură cu șansele pe care le au și urmează să stabilească aspectele de natură financiară cu privire la viitoarea candidatură.

„Oferta noastră este mult mai puternică în comparaţie cu restul ofertelor”, a declarat şeful Comitetului Olimpic Australian, John Coates.

Pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2032 și-au mai exprimat interesul și alte state precum Germania, Spania, India sau Indonezia. De asemenea, există și o propunere comună avansată de Coreea de Sud în parteneriat cu Coreea de Nord.

Australienii sunt optimiști

Premierul statului Queensland, Annastacia Palaszczuk, a declarat că va discuta aceste detalii, legate de finanțare cu prim-ministrul australian Scott Morrison la o reuniune a cabinetului naţional.

„Este vorba despre un parteneriat, a existat un acord cu privire la faptul că cele două guverne vor sprijini împreună candidatura şi vor susţine financiar demersurile, mă bucur că voi avea noi discuţii cu Scott Morrison”’, a spus Annastacia Palaszczuk.

Potrivit spuselor sale, conform proiectului, centrul evenimentului ar urma să fie capitala statului, Brisbane, dar o parte din competiții s-ar putea desfășura și în alte localități, cum ar fi Gold Coast.

După cum se știe, capitala Franței, Paris, urmează să găzduiască jocurile Olimpice programate pentru anul 2024, iar Los Angeles pe cele din 2028.

JO din 2020 reprogramate din cauza COVID

Cea de-a 32-a ediție a Jocurile Olimpice de vară, care ar fi trebuit să se desfășoare în 2020, la Tokio, în Japonia, au fost reprogramate pentru anul viitor, 2021. Acest lucru s-a întâmplat din cauza pandemiei de coronavirus care a afectat întreaga lume. Jocurile sunt programate să aibă loc în perioada 23 iulie 2021 – 8 august 2021.

Tokyo a fost desemnat oraș gazdă în cadrul celei de-a 125-a Sesiuni a CIO, care a avut loc la Buenos Aires, Argentina, pe 7 septembrie 2013. Capitala Japoniei a fost desemnată pentru organizarea jocurilor olimpice la concurență cu Istanbul (Turcia) și Madrid (Spania).