Merge Rusia la Jocurile Olimpice de la Tokyo? Răspunsul vine de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv

Merge Rusia la Jocurile Olimpice de la Tokyo? Răspunsul vine de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv

Scandalul de dopaj în care s-a afundat Rusia își va găsi dezlegarea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne va analiza, săptămâna viitoare, timp de patru zile, apelul prin care Rusia solicită să fie autorizată să participe sub drapel propriu la viitoarele Jocuri Olimpice de la Tokyo, precum şi la celelalte mari evenimente sportive, informează AFP, preluată de Agerpres.

Rusia a contestat în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv suspendarea pe patru ani de la marile competiţii internaţionale, dictată de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) în decembrie 2019, după ce laboratorul antidoping de la Moscova a fost acuzat că a manipulat datele referitoare la controalele la care au fost supuşi sportivii ruşi.

Audierea, care se va desfăşura între 2 şi 5 noiembrie, nu va fi una publică, aşa cum solicitase anterior AMA, ci urmează să se desfăşoare cu uşile închise într-un loc din Lausanne ţinut secret, înainte ca decizia în acest caz să fie anunţată „la o dată ulterioară”.

Scandalul RUSADA și Jocurile Olimpice de la Tokyo

Agenţia rusă antidoping (RUSADA) a fost suspendată în 2015, după ce AMA a intrat în posesia unor probe privind un dopaj de mare anvergură în rândul sportivilor ruşi, cu complicitatea autorităţilor, în special la Jocurile Olimpice de iarnă desfășurate la Soci în anul 2014.

Agenţia rusă împotriva dopajului a fost reinstaurată în septembrie 2018, sub rezerva îndeplinirii unor condiţii, însă anul trecut ea a fost declarată neconformă, după ce AMA a descoperit că laboratorul antidoping de la Moscova a manipulat datele pentru a ascunde testele pozitive ale unor sportivi.

Rusia a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) împotriva acestei decizii, iar audierea de săptămâna viitoare reprezintă o ultimă şansă pentru sportivii ruşi de a putea participa sub drapel propriu la marile competiţii internaţionale, după ce nu au putut face acest lucru la Jocurile Olimpice de vară de la Rio, din 2016, şi nici la Olimpiada de iarnă de la PyeongChang, din 2018.

Ne puteți urmări și pe Google News