Măsuri de urgență ale COSR. Ce se întâmplă cu sportivii participanți la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Măsuri de urgență ale COSR. Ce se întâmplă cu sportivii participanți la Jocurile Olimpice de la Tokyo

În contextul actual al restricțiilor din aproape toate țările lumii din cauza coronavirusului, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) susține că este necesar ca sportivii să continuie procesul de pregătire a loturilor olimpice în perspective participării la Jocurile Olimpice de la Tokyo care vor avea loc în 2021.

De asemenea, COSR își menține grija și atenția față de pregătirea Misiunii Olimpice (obligatie conform Chartei Olimpice si a Statutului propriu) și față de “investiția” în pregătirea sportivilor români pe durata acestui ciclu olimpic.

În această perioadă, mai mult ca oricând, COSR se preocupă de interesele Mișcării Olimpice și Sportive din România, respectiv ale sportivilor și specialstilor din anturajul lor (antrenori, personal medical, specialisti tehnici, administratori si manageri etc.).

Într-un comunicat de presă al COSR se precizează direcțiile care converg spre același obiectiv, respectiv participare și performanța la Jocurile Olimpice.

„1. Orientare / ghidare metodica si sportiv-administrativa

Comisia Tehnica Olimpica si pentru Sportul de Performanta (CTOSP) a elaborat recomandari de intocmire a planurilor de pregatire olimpica adaptata la domiciliu, care au fost transmise Federatiilor Sportive Nationale de Specialitate. Procesul de refacere a planurilor este in plina desfasurare la nivelul federatiilor. Urmeaza in cel mai scurt timp analizarea acestora de catre CTOSP si emiterea unor rezolutii, recomandari, sugestii. Pregatirea va fi supravegheata de specialistii din cadrul colectivelor tehnice si din federatii, prin mijloace si metode adaptate. Departamentul Sport al COSR va colabora permanent cu specialistii din cadrul Federatiilor pentru a monitoriza aplicarea recomandarilor CTOSP si a indetifica eventuale nevoi de reglare.

2. Indrumare si asistenta stiintifica

Specialistii Centrului de Testare si Asistenta Stiintifica (COTAS) al COSR, sunt aproape de finalizarea unui instrument interdisciplinar, in scopul de a-i spijini pe sportivi si colectivele tehnice in procesul de pregatire individuala adpatata la domiciliu (mai sunt necesare cateva reglaje inainte de a putea fi transmis sportivilor). De asemenea, specialistii COTAS vor incerca sa mentina o comunicare constanta cu sportivii si/sau colectivele tehnice, oferind recomandari de reglare/adaptare a parametrilor antrenamentelor si a programului de viata (“antrenamentul invizibil”), pe baza datelor colectate cu ajutorul instrumentului interdisciplinar propus, incercand permanent sa previna aparitia unor eventuale dezechilibre disfunctionale si, bineinteles sa-i ghideze pe sportivi spre obtinerea si mentinerea unei stari optime din punct de vedere fizic si psihic.

COSR apreciaza efortul si colaborarea Federatiilor Sportive Nationale si sprijinul autoritatilor implicate care inteleg ca pregatirea si participarea sportivilor romani pentru Jocurile Olimpice reprezinta ”interesul national”.

Formarea unei Echipe Olimpice - Team Romania  care sa poata concura la Jocurile Olimpice de la Tokyo, in 2021, la nivelul elitei internationale, in spiritul valorilor proprii – traditie, pasiune, respect, excelenta, mandrie nationala – este un obiectiv prioritar al COSR”, se arată în comunicatul COSR

Ne puteți urmări și pe Google News