Evenimentul Zilei > International > Vești rele pentru Putin. Brexit nu va salva Rusia de la sancțiuni
Vești rele pentru Putin. Brexit nu va salva Rusia de la sancțiuni

Vești rele pentru Putin. Brexit nu va salva Rusia de la sancțiuni

Ambasadoarea Marii Britanii la Moscova consideră că regimul restricțiilor impuse Rusiei s-a cristalizat .

În cadrul ultimei zi a Festivalului culturii britanice contemporane, „Different Ever After”, organizat miercuri de Ambasada Marii Britanii la Moscova și de portalul „Тeorii și practici”, s-a desfășurat o masă rotundă consacrată temei privind ieșirea țării din componența Uniunii Europene.

Participanții la dezbatere – între care s-au aflat negociatori privind Brexit și ambasadorul Marii Britanii în Federația Rusă, Deborah Bronnet – au recunoscut faptul că Brexitul va avea consecințe negative.

Brexit-ul nu va aduce nici pentru Rusia avantaje, întrucât între Londra și Putin există prea multe divergențe de opinie.

Bronnet a remarcat faptul că, indiferent dacă se va realiza sau nu o înțelegere cu Bruxellesul, legăturile reciproce dintre Marea Britanie și UE nu vor mai fi cele dinainte. „Încă nu știm care va fi, concret, situația”, a remarcat ambasadorul britanic la Moscova.

Și totuși, era evident faptul că reprezentanții Marii Britanii au convingerea că, în cele din urmă, convorbirile vor fi încununate de succes.

Maddie Timont Jack, cercetător principal în cadrul Centrului Analitic Independent „Institute for Government”, care a luat parte la negocieri, nu-și ascunde optimismul, deși atrage atenția asupra câtorva dificultăți.

Este vorba, în primul rând, de subvenționarea bussinessului. UE vrea să limiteze posibilitățile Guvernului britanic de a-i ajuta pe întreprinzători, lucru împotriva căruia Londra bineînțeles că se împotrivește. De asemenea, continuă să fie discutată problema pescuitului în apele britanice.

Este însă evident faptul că, chiar și în cazul în care ar exista un acord, anul următor va fi unul dificil pentru economia Regatului Unit. Durul Brexit este cauza nemulțumirii Londrei în regiunile celtice. Alegerile locale care vor avea loc în Scoția și Țara Galilor în 2021 vor constitui un test serios pentru Downing Street, este de părere doamna Maddie Timont Jack.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE