Se repară nedreptatea? Andreea Răducan speră că va recupera medalia de aur de la Sydney

Se repară nedreptatea? Andreea Răducan speră că va recupera medalia de aur de la Sydney

După 20 de ani, gimnasta Andreea Răducan se consideră încă îndreptățită la medalia de aur la proba de individual compus care i-a fost luată și speră că viitorii șefi ai Comitetului Olimpic Internațional își vor revizui sentința, în urma deciziei Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

A urcat la propriu și la figurat pe puntea suspinelor, căci Andreea Răducan a cunoscut în carieră și extazul și agonia. La doar 16 ani,  a câștigat șase medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Sidney, la răscrucea mileniilor, apoi a triumfat și la Campionatele Mondiale. Dar a rămas în istoria gimnasticii mai ales pentru scandalul de la Sydney.

În vârstă de doar 16 ani și cu un singur an de carieră la nivel de senioare, Andreea a câștigat cel mai râvnit titlu la Jocurile Olimpice, cel la individual compus, care recompensează cea mai completă sportivă. După terminarea competiției, ea a fost însă testatată pozitiv cu pseuodoefedrină, iar Comitetul Olimpic Internațional i-a retras medalia. De vină a fost o pastilă pentru răceală, oferită chiar de medicul lotului național, care conținea și substanța interzisă. Andreea încă mai speră să pună din nou medalia la gât, așa cum a recunoscut în emisiunea „Interviurile lui Vitalie” de la Pro TV.

„Întotdeauna voi considera că este un drept care îmi aparține”

Întrebată de prezentatorul emisiunii dacă mai speră sincer la medalie, Andreea a fost în mod argumentat optimistă. „N-a spus nimeni că nu se poate întâmpla asta niciodată. Cine știe, poate că la un moment dat, va fi un om cu o altfel de gândire, mult mai deschisă, și cu mai multă asumare, căci despre asta este vorba. Toată lumea vorbește despre deschiderea unei cutii a Pandorei, dacă se va face acest pas, de a mi se da medalia înapoi. Poate că lucrurile vor arăta altfel”, a recunoscut Andreea Răducan, după 20 de ani de la episodul de la Sydney.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a admis că substanța nu i-a îmbunătățit performanțele, dar nu a schimbat decizia Comitetului Olimpic Internațional. Răducan spune că este dezamăgită că nu a fost înțeleasă de actualul șef al CIO, Thomas Bach, care a fost campion olimpic la scrimă „Întotdeauna voi considera că este un drept care îmi aparține și o medalie pe care am câștigat-o prin propria muncă”.

 

O doare dezastrul gimnasticii noastre

Fosta campioană suferă că România a a ajuns nici măcar să nu se mai califice la Jocurile Olimpice. ”Mă întreba cineva despre criteriile de recalificare. Pe vremea mea, așa ceva era de neconceput”, crede Răducan. Ea consideră că banii au devenit o motivație prea importantă în sport și crede că nu este de ajuns pentru a susține efortul uriaș necesar pentru a face performanță.

”Nu vreau să schimbăm rolurile, dar eu te-aș întreba altceva pe tine. (...) Ce îi motivează pe sportivii din Belgia, din Elveția, din Franța? Ei nu primesc rentă viageră. Oamenii aceia lucrează pentru că își doresc adevărat, pentru că au pasiune, înțeleg că sportul e mai mult decât a câștiga bani și atât (...) Avem doi arbitri internaționali, la băieți. Egiptul are în total, la băieți și la fete, 85! Ce îi motivează?! (...) Da, e o problemă națională. Pornește de la educație”.

Fosta sportivă a recunoscut că înainte antrenorii erau mai duri și ajungeau chiar să lovească sportivii, dar crede că acele vremuri au apus. Ea și-a dat demisia de onoare la finalul anului trecut, când loturile naționale au ratat calificarea la Tokyo.

În vârstă de 36 de ani, fosta șefă de la Federație îi critică pe oficialii din gimnastică. ”Lipsa unei strategii, lipsa unei testări adevărate a antrenorilor, cei care mai sunt, care nu au plecat în afara țării. Tu, ca organ federal, trebuie să știi care e nivelul de pregătire al antrenorilor tăi. Pot fi copii talentați, dar dacă antrenorii nu mai sunt la fel de bine pregătiți, copiii se pot pierde rând pe rând”, este convinsă Andreea.