Evenimentul Zilei > Actualitate > Decizie de ultimă oră a autorităților. Ce se întâmplă cu Sibiul, focarul de coronavirus nr. 1
Decizie de ultimă oră a autorităților. Ce se întâmplă cu Sibiul, focarul de coronavirus nr. 1

Decizie de ultimă oră a autorităților. Ce se întâmplă cu Sibiul, focarul de coronavirus nr. 1

Duminică seara, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat o nouă decizie legată de carantinarea municipiului Sibiu și a altor localități. Sibiul a fost primul județ din țară care a atins rata de incidență de 8 la mie.

CJSU Sibiu s-a întrunit duminică, la o oră după închiderea secțiilor de votare. Astfel, pe lângă municipiile Sibiu și Mediaș, s-a decis prelungirea carantinei și pentru orașele Cisnădie, Tălmaciu și Avrig, pentru comuna Orlat și satul Șelimbăr.

„S-au aprobat 7 hotărâri care vizează solicitarea către Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenției de emitere a Ordinului Comandantului Acţiunii pentru prelungirea cu 7 zile, începând cu data de 07.12.2020 ora 05:00, a măsurii de carantină zonală în Municipiul Sibiu, localitatea Șelimbăr, orașul Cisnădie, orașul Tălmaciu, Municipiul Mediaș, orașul Avrig și localitatea Orlat”, a anunțat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Amintim că localitățile Sibiu, Cisnădie, Tălmaciu și Șelimbăr sunt în carantină din 16 noiembrie, iar Mediaș, Orlat și Avrig, din 23 noiembrie. În județul Sibiu rata de infectare este în prezent de 5 la mia de locuitori.

Sibiul, campion la infectări

Județul Sibiu a depășit, în luna noiembrie, incidența medie de infectare de 7 la mia de locuitori, conform situației cumulate a cazurilor, având, la 12 noiembrie, o rată de 7.4 la mie. Decizia DSU de instituire a carantinei din 16 noiembrie  a venit după mai multe zile de ezitări din partea autorităților locale, care s-au soldat cu demiterea subprefectului și a directorului Direcției de Sănătate Publică.

Potrivit măsurilor anunțate de autorități, magazinele și mall-urile sunt închise sâmbăta și duminica, cu excepția magazinelor alimentare, a farmaciilor și a altor magazine esențiale, precum cele cu produse pentru animale.

Municipiul Sibiu a fost a patra reședință de județ ce intră în carantină totală timp de 14 zile, după Zalău, Baia Mare și Alexandria. Potrivit publicației locale Tribuna, în 16 noiembrie, prima zi oficială de carantină în municipiul Sibiu, incidența la nivelul județului era de peste 9 la mie. Acela a fost momentul în care s-a decis conducere militară la DSP Sibiu și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, măsuri aplicate în scurt timp după vizita șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat.