Potrivit CNN, procurorii australieni din statul Victoria au demarat o investigație judiciară în ceea ce privește acuzațiile vehiculate de media, din care rezultă că angajații unui hotel din acest stat, unde erau cazate persoanele plasate în carantină, au încălcat protocoalele impuse de instituțiile sanitare.

Potrivit surse citate, o parte dintre angajați au mers până acolo încât au făcut sex cu aceste persoane, despre care exista bănuiala că sunt infectate cu noul coronavirus.

Premierul Daniel Andrews a anunțat, joi, că guvernul Statului Victoria va acorda trei milioane de dolari pentru susținerea anchetei. El a spus anterior că o serie de cazuri de la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie ar putea fi legate de „o încălcare a controlului infecției în programul de carantină la hotel”.

Autoritățile au trimis un număr de persoane, în diferite hoteluri din toată țara ca parte a controalelor la frontieră, pentru a controla răspândirea coronavirusului. Oricine ajunge în Australia trebuie să efectueze o carantină de 14 zile obligatorie în locațiile care sunt administrate de guvern.

Radioul național ABC a raportat 31 de cazuri de persoane infectate, care au legătură cu hotelul Stamford Plaza din Melbourne, în timp ce alte infecții au fost legate de hotelul Rydges de la Swanston, care se află și în capitala statului.  „Este foarte clar că ceea ce s-a întâmplat aici, și este complet inacceptabil”, a spus premierul Andrews.

Potrivit presei australiene, presupusele încălcări includ acuzații din care rezultă că unii dintre angajații acestor hoteluri au avut relații sexuale cu oaspeții. Un agent de pază a declarat pentru emisiunea Today a radiodifuzorului național australian că a avut timp de pregătire, doar cinci minute, înainte de a începe slujba.

Ministrul Sănătății din Australia, Greg Hunt, a declarat că există dovezi clare care atestă încălcarea gravă a protocoalelor de securitate. „Există două cazuri în care se pare că au existat încălcări clare. Dacă aceste declarații sunt adevărate, aceasta ar fi complet și complet inacceptabilă. Am încuraja autoritățile victoriene să îi sesizeze pe procurori dacă oricare dintre aceste persoane sau firme s-au comportat necorespunzător”, a spus ministrul Hunt.

Statul Victoria a cunoscut în ultimele săptămâni un nou focar de cazuri de coronavirus, ceea ce a determinat autoritățile să impună o blocare în anumite zone din Melbourne. Statul a raportat 73 de cazuri noi miercuri, aducând cazurile sale active la 370.