Au început restructurările în sistemul bugetar. Primul minister care a anunțat noile decizii

Au început restructurările în sistemul bugetar. Primul minister care a anunțat noile decizii

Mai multe posturi publice vor fi desființate în Ministerul Dezvoltării condus de Cseke Attila, în cadrul unui proces de restructurare și reorganizare instituțională.

Două posturi de subsecretar de stat și mai multe poziții de funcționari din Ministerul Dezvoltării vor fi desființate, în cadrul unui proces de reorganizare a instituției.

Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, care anunță o reformă instituțională. Potrivit spuselor sale, posturile ce urmează să fie desființate nu sunt ocupate în prezent, Din posturile rămase, ministrul susține că jumătate vor fi destinate debutanților. Aceasta deoarece, susține ministrul Cseke Attila, se dorește angajarea tinerilor care intenționează să facă o carieră în domeniul administrației publice.

În acest sens, luni a fost publicat, în dezbatere publică, un proiect de act normativ prin care vor fi tăiate 65 de posturi în prezent vacante din minister, din cele 151 existente. Pe de altă parte, din cele 86 rămase, jumătate vor fi transformate în posturi de debutanți, pentru a permite accesul tinerilor profesioniști în minister.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pe lângă încurajarea tinerilor la angajare în minister şi economia banilor publici, scopul măsurii este de a avea un minister mai mic, dar mai eficient”, a anunţat Cseke Attila.

Cseke Attila își propune un minister mai mic și mai eficient

Conform inițiativei ministrului Cseke Attila vor mai fi desființate și două posturi politice, de subsecretar de stat, ceea ce va implica și desființarea cabinetelor acestora.

În acest context, ministrul a precizat că va fi înființat un departament pentru proiecte finanţate prin PNRR. Scopul acestui departament este de a derula proiectele de investiţii finanţate din fondurile ce urmează a fi alocate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Cseke Attila a subliniat că în viitor va lua măsuri de reorganizare şi eliminare a unor structuri de conducere.

Reorganizarea Ministerului Dezvoltării un eșec al fostului ministru Ion Ștefan

Reorganizarea Ministerului Dezvoltării a fost un obiectiv și al fostului ministru, Ion Ștefan, în guvernul Orban. Acesta a eșuat după ce a provocat un scandal imens, încercând să concedieze mai mulți funcționari.

Inițiată la sfârșitul lunii mai 2020, procedura de reorganizare a Ministerului a generat numeroase proteste în rândul funcționarilor care au reclamat că au fost disponibilizați de pe o zi pe alta. Sindicatele funcționarilor l-au acuzat pe Ion Ștefan că dorește să-și promoveze, pe locurile rămase vacante, apropiații și colegii din partid.

Măsurile propuse de ministru au fost contestate și la nivelul Parlamentului unde majoritatea PSD a solicitat audierea ministrului pe tema restructurării. Ion Ștefan a evitat întâlnirea cu parlamentarii comisiei de muncă și protecție socială, transmițând vorbă că este bolnav și nu se poate prezenta.

După aproximativ o lună, Ion Ștefan a anulat procedura de reorganizare revocând toate procedurile pe care le-a demarat.