Evenimentul Zilei > Justitie > ATENŢIE la FALŞI TAXIMETRIŞTI. Maşini CONFISCATE şi peste 7.000 de AMENZI date de Poliţia Rutieră
ATENŢIE la FALŞI TAXIMETRIŞTI. Maşini CONFISCATE şi peste 7.000 de AMENZI date de Poliţia Rutieră

ATENŢIE la FALŞI TAXIMETRIŞTI. Maşini CONFISCATE şi peste 7.000 de AMENZI date de Poliţia Rutieră

Falşi taximetrişti, maşini defecte şi multe alte nereguli au fost depistate de Poliţia Rutieră, în cadrul unei ample acţiuni ce a avut loc la nivel naţional, între 29 şi 30 mai. Peste 7.000 de sancţiuni au fost aplicate de oamenii legii iar 18 maşini au fost imobilizate, după ce au fost depistate circulând cu defecţiuni tehnice majore.

Falşi taximetrişti care pun în pericol siguranţa călătorilor, maşini defecte dar şi numeroase alte nereguli au fost în atenţia Poliţiei Române, la sfârşitul lunii mai.

În cadrul unei acţiuni care a avut loc între 29 şi 30 mai,  Direcția Rutieră, împreună cu Registrul Auto Român, au verificat peste 11.000 de maşini, la nivel naţional. În cadrul operaţiunii, poliţiştii au descoperit un orădean, de 32 de ani, care efectua transport de persoane în regim taxi cu autoturismul și a prezentat la control un certificat de agreare și un buletin de verificare metrologică false.

Polițiștii au întocmit pe numele falsului taximetrist un dosar penal pentru fals material în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale.

Bărbatul nu a prezentat certificatul de metrologie valabil şi folosea pe autoturismul personal un aparat de taxat, care figura montat pe un alt autovehicul, motiv pentru care i-a fost reținută autorizația taxi, în vederea retragerii.

De asemenea, şoferul din Oradea a fost sancționat contravențional cu amenzi în valoare totală de 8.805 lei, pentru mai multe abateri: folii aplicate pe geamurile laterale din față și spate, fiindu-i reținut certificatul de înmatriculare, asigurarea de răspundere civilă pentru pagube produse terților prin accidente auto era expirată din data de 3 mai 2016, fiind reținute plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

 

Poliţia Română transmite că la acţiune au participat 1.292 de poliţişti rutieri şi 111 specialişti din cadrul Regiei Autonome – Registrul Auto Român, cu 55 de autolaboratoare de control tehnic, fiind controlate 11.284 de autovehicule.

Au fost aplicate 7.405 sancţiuni contravenţionale, pentru neregulile constatate. Din totalul acestora, patru au fost aplicate pentru defecțiuni ale sistemul de frânare, 12 pentru defecțiuni ale mecanismului de direcţie, 219 pentru defecțiuni ale sistemului de rulare (anvelope), 621 pentru defecțiuni ale instalațiilor de iluminare/semnalizare, 100 pentru aplicarea de folii neomologate sau a tratamentelor chimice pe parbriz, geamurile laterale sau lunetă, 597 pentru alte defecțiuni tehnice, 159 pentru neefectuarea în termen a inspecției tehnice periodice, 20 pentru utilizarea luminilor de ceață utilizate în alte condiții decât pe timp de ceață, 5.573 pentru alte abateri de la normele rutiere și 100 pentru abateri prevăzute de alte acte normative.

Pentru defecţiuni tehnice grave ale mecanismului de direcţie sau ale sistemului de frânare au fost reţinute 18 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, iar pentru alte defecţiuni, cu gravitate mai redusă, au fost retrase 717 de certificate de înmatriculare, 661 dintre acestea au fost retrase vehiculelor înmatriculate in România, 26 celor destinate transportului de persoane în regim taxi și 30 vehiculelor înmatriculate in alte state.

Poliţiştii rutieri au dispus în 18 cazuri, imobilizarea autovehiculelor respective, întrucât pericolul creat de defecţiunile tehnice constatate era major, evitându-se în acest fel producerea unor evenimente rutiere.

De asemenea, pe parcursul acțiunii, polițiștii au constatat 68 de infracțiuni, dintre care 50 la regimul circulației și 18 de altă natură.