Atac Iran asupra Israel. 200 de drone și 150 de rachete trimise de Teheran. Analiza rezultatelor

Atac Iran asupra Israel. 200 de drone și 150 de rachete trimise de Teheran. Analiza rezultatelor Lituania anunță un zid de drone în fața amenințărilor rusești. Sursa Foto: Dreamstime.com

Atac Iran asupra Israel. În noaptea de sâmbătă, sirenele de alarmă au răsunat în întregul Israel. Un sunet șocant care anunța un atac masiv cu drone și rachete lansate de Iran. Surse militare indică faptul că atacuri similare au avut loc și din Yemen și alte țări din regiune. Care va fi costul pentru Iran, vom vedea.

Un incident grav a avut loc într-un sat beduin din apropierea orașului Arad, unde o fată de șapte ani a fost grav rănită, conform informațiilor furnizate de Magen David Adom. De asemenea, s-au înregistrat pagube minore la o bază a IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) din sudul țării, potrivit purtătorului de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

La ora 3:00 dimineața, purtătorul de cuvânt principal al IDF, Daniel Hagari, a declarat că Iranul a lansat un atac masiv, implicând peste 200 de drone sinucigașe, rachete de croazieră și rachete balistice direcționate către Israel. "Împreună cu partenerii noștri, suntem în plină operațiune de interceptare. Până în acest moment, am reușit să interceptăm majoritatea proiectilelor, inclusiv drone, rachete de croazieră și rachete balistice, în afara granițelor Israelului," a afirmat Hagari, subliniind că atacul nu s-a încheiat. Majoritatea interceptărilor au fost realizate cu ajutorul avioanelor, sistemului David's Sling sau sistemului de rachete Arrow. Sistemul Iron Dome, eficient în neutralizarea rachetelor simple provenite de la Hamas și Hezbollah, este mai puțin adecvat pentru drone și rachete de lungă distanță.

Atac Iran asupra Israel, confirmat de Teheran

Ministerul de Externe al Iranului a confirmat de asemenea că Garda Revoluționară Islamică a lansat atacul cu rachete și drone împotriva Israelului, țintind bazele militare israeliene și justificând acțiunea ca fiind una de autoapărare, în ciuda victimelor civile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până la ora 3:00 dimineața, conform ABC News, aproximativ 150 de rachete fuseseră lansate de Iran către Israel. Israelul, în colaborare cu SUA, Marea Britanie și Iordania, lucrează la interceptarea dronelor și rachetelor deasupra Siriei, Iordaniei, Irakului și Israelului, conform rapoartelor internaționale.

În plus, Hezbollah a anunțat că a lansat zeci de rachete Katyusha din Liban spre Înălțimile Golan sâmbătă noaptea, declanșând sirene în Snir. Duminică dimineața, aproximativ 30 de rachete au fost lansate din nou din Liban către nordul Israelului, Hezbollah revendicând responsabilitatea pentru acest atac, ca răspuns la loviturile israeliene asupra orașelor din sudul Libanului, desfășurate în cursul nopții precedente. Una dintre rachete a căzut în Katzrin, provocând daune importante proprietăților, dar fără a înregistra răniți, scrie Jerusalem Post.

Mesajul lui Netanyahu

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat într-un mesaj video înaintea atacului că „în ultimii ani, și mai ales în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru posibilitatea unui atac direct din partea Iranului. El a avertizat Teheranul că „cine ne atacă, va fi atacat. Ne vom proteja de orice amenințare și o vom face cu fermitate și determinare."

„Împreună vom învinge toți inamicii noștri," a spus el, îndemnându-i pe israelieni să asculte directivele Comandamentului Frontului Intern și mulțumind aliaților Israelului, cum ar fi SUA, Franța și Marea Britanie, pentru sprijinul acordat statului evreu.

„Sistemele noastre de apărare sunt desfășurate. Suntem pregătiți pentru orice scenariu, atât în apărare, cât și în atac," a afirmat Netanyahu, subliniind că IDF, statul și publicul sunt puternici.