Evenimentul Zilei > International > Atac devastator pentru ISIS. Trupele britanice au dat dovadă de curaj
Atac devastator pentru ISIS. Trupele britanice au dat dovadă de curaj

Atac devastator pentru ISIS. Trupele britanice au dat dovadă de curaj

ISIS și-a pierdut doi membri în Mali după o luptă mortală cu trupelor britanice, Marea Britanie susținând că nu au existat victime în rândul trupelor sale.

Lupta dintre soldații britanici și luptătorii ISIS

În Mali, Africa de Vest, un regiment de 250 de soldați britanici, care fac parte dintr-o forță ONU de 16.000 de oameni, i-a văzut pe unii dintre soldații săi într-un conflict armat cu doi luptători ISIS. Trupele britanice erau însărcinate cu protejarea civililor prin descurajarea și perturbarea numeroaselor grupuri teroriste din Mali.

Regiunea distrusă de război este afectată de atacurile ISIS deoarece fanaticii au invadat taberele armatei din Mali. Membrii Gărzilor Dragonului Reginei au declarat că nu pot să creadă că nimeni nu a fost rănit în timpul luptelor.

Pe 20 octombrie, în jurul orei nouă dimineața, trupele au identificat doi bărbați înarmați pe o motocicletă. Locotenentul Ed Dillon, în vârstă de 24 de ani, care era și comandantul trupei, a declarat: „Au încercat să scape cu ajutorul motocicletei, dar s-au prăbușit și au fugit într-o zonă împădurită”.

Făcând parte din forțele ONU, soldaților britanici li s-a permis să-i interogheze pe bărbații înarmați pentru a vederea dacă făceau parte din una din cele douăzeci de miliții din Mali sau dacă erau luptători ai unor grupări teroriste. Aceștia nu au reușit să facă acest lucru deoarece cei doi membrii ISIS au fugit și s-au ascuns.

Pe măsură soldații britanici au mers pe jos pentru a-i urmări, aceștia au început să tragă în ei, folosind o mitralieră și o pușcă de asalt.  „În stânga și în dreapta mea am putut vedea cartușe care cădeau pe pământ”, a declarat Kevin Gething, în vârstă de 36 de ani.

ISIS și-a pierdut oamenii

Un glonț a lovit ușa vehiculului blindat al soldatului Kris Hoff, lăsând o urmă în carcasa antiglonț. Tânărul de 21 de ani a declarat: „ M-am gândit ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi tras puțin mai sus. Nu i-am putut vedea pe teroriști. Am putut vedea doar cele două poziții de tragere ale lor.”

Cpt. Lewis a dat ordin să deschidă focul cu mitraliera, însă teroriștii au continuat să tragă în soldații britanici. „Nu mi-a venit să cred. Mitraliera lor încă funcționa. Atunci, sergentul Humphrey a decis să renunțăm la mitralieră.”

Soldații britanici au decis să arunce 27 de grenade explozive în zona în care se aflau teroriștii. „ În acel moment, știam că totul s-a terminat. Vedeam tufișurile incendiate, iar tragerile se opriseră”, a declarat sergentul Humphrey.

Până la finalul luptei, britanicii au tras, în total, 614 gloanțe. Maiorul Bryn Williams, comandantul escadronului C, i-a lăudat pe soldații săi pentru curajul de care au dat dovadă. „Sunt uimit de cât de bine au reacționat trupele”. Această luptă de la Devil Dune din Mali, Africa de Vest, a fost prima dată de la sfârșitul operațiunilor din Afganistan, din 2014, când soldații britanici au tras focuri de armă.