ISIS-K, coșmarul talibanilor, dar și al întregii lumi. Sunt o amenințare mult mai mare decât talibanii

ISIS-K, coșmarul talibanilor, dar și al întregii lumi. Sunt o amenințare mult mai mare decât talibanii

În ceea ce privește situația din Afganistan, presa internațională se ocupă de luni de zile în exclusivitate de talibani. Nici nu e de mirare, dat fiind că ei au preluat puterea în cea mai mare parte a țării. Numai că talibanii, oricât de strictă ar fi interpretarea dată de ei Islamului, nu sunt cea mai radixcală grupare din Afganistan. Mult mai radicali sunt membrii grupării suspectate pentru atacurile sinucigașe de la aeroportul din kabul.

Prin comparație cu ISIS-K, talibanii sunt niște oameni cu care se poate discuta. De altfel, toți vecinii Afganistanului, China, Pakistan și Iran au purtat negocieri cu talibanii. Chiar și Statele Unite au încheiat un acord cu ei.

Cine sunt teroriștiii din Isis-K?

Dacă talibanii încearcă să convingă comunitatea internațională că vor relații bune cu toată lumea, filiala ISIS din Afganistan, numită uneori ISIS - Khorasan (ISIS-K) nu poartă negocieri. Masacrele par, de altfel, principalul mod în care ISIOS-K își face cunoscută ideologia jihadistă.

Actualul lider al ISIS-K este Shahab al Mujair, un fost membru al Qaeda numit în fruntea organizației în aprilie 2020.

Filiala afgană a ISIS s-a născut relativ recent, dar a reușit în numai cinci ani să adune suficient adepți și să creeze celule capabile să declanșeze atacuri teroriste.

De altfel, ISIS-k este responsabilă pentru principalele atacuri asupra capitalei, „concurând ” în ce privește anihilarea țintelor militare și civile în vremea războiului purtat împotriva guvernului susținut de americani. Această diviziune are la bază și rivalitățile interne din țară. ISOS-K le reproșează talibanilor, în mare parte de etnie paștună, că au purtat negocieri cu SUA și reprezentanții Occidentului. ISIS-K pare să se fi născut în provincia Khorasan, la granița cu Pakistanul, unde numeroși comandanți ai forțelor talibane au decis să îmbrățișeze steagul negru al ISIS. Totuși, mulți dintre luptători s-au alăturat talibanilor după victoria acestora împotriva guvernului afgan a devenit clară

Au omorât peste o mie de afgani

În primii ani, grupul a preluat unele districte din estul Afganistanului și și-a extins treptat prezența spre nord. Cu toate acestea, avansul său a fost în curând blocat de forțele de securitate afgane și talibani. Deși a fost împiedicat să invadeze orașe și districte, grupul și-a demonstrat abilitatea sa de a duce la bun sfârșit operațiuni de sabotaj și atacuri complexe.

În 2016, Isis-K a efectuat șase atacuri asupra capitalei. În 2017 au fost 18 atacuri, iar în 2018. Bilanțul este terifiant. IASIS-K a ucis peste o mie de civili în zeci de atacuri. Ultimele masacre au îngrozit lumea. Pe 8 mai, s-au înregistrat 55 de morți în atacul asupra unei școli de fete din Kabul pe 8 mai. Pe 16 mai au fost uciși 12 oameni în atacul asupra moscheii Shakar Darah. 20 de oameni au murit la Universitatea din Kabul în noiembrie 2020 și 29 morți în raidul împotriva unei închisori din Jalalabad.

În prezent, forța Isis-K sunt semnificativ mai mică decât a talibanilor din toate punctele de vedere, financiar, militar și politic.

De asemenea, grupul și-a pierdut liderii unul după altul în atacuri cu drone, bombardamente și operațiuni la sol. Actualii conducători ai ISIS mizează. însă, pe un atu care nu trebuie neglijat- : puterea de fascinație pe care statul islamic o are asupra tinerilor.

 

Două curente rivale în cadrul Islamului

 

Gruparea ISIS-K apare mai radicală chiar decât talibanii. Cele două grupuri s-au confruntat cu multe alte probleme, inclusiv traficul de droguri,. De exemplu, Isis-K consideră că cultivarea macului pentru opiu nu respectă credința islamică, o opinie pe care talibanii nu o împărtățesc. Societatea afgană aparține în principal școlii de gândire islamică hanafi, compatibilă cu modul în care talibanii văd islamul. Filiala K a Statului Islamic, pe de altă parte, urmează o interpretare chiar mai rigidă a Islamului. Multe ritualuri islamice, care au luat modelat obiceiurile și tradițiilor paștunilor sunt considerate eretice de către ISIS-K.

Are ISIS-k puterea de a răsturna regimul taliban? În acest moment, serviciile de informații par să fi obținut informații că forțeloe Isis-K se apropie de Kabul. Pericolul este mare și ar putea complica și mai tare evacuarea forțelor occidentale. Riscul cel mare este ca țara să se transforme într-un câmp de luptă între cele două grupări rivale, scrie ziarul italianIl Giornale.