Evenimentul Zilei > International > ATAC cu ARME CHIMICE în Siria. 11 persoane, cu semne de SOFOCARE
ATAC cu ARME CHIMICE în Siria. 11 persoane, cu semne de SOFOCARE

ATAC cu ARME CHIMICE în Siria. 11 persoane, cu semne de SOFOCARE

Unsprezece oameni au prezentat semne de sofocare în urma unui raid aerian regimului din Siria asupra ultimului bastion rebel din Ghouta de Est, a anunţat sâmbătă o organizaţie neguvernamentală, echipele de salvare denunţând un posibil atac cu clor.

Media de stat de la Damasc a negat orice responsabilitate a regimului lui Bashar al-Assad şi a denunţat incidentul drept o "farsă" a insurgenţilor aflaţi în derută, chiar dacă Căștile Albe au indicat contrar, scrie Agerpres. 

Aceste acuzaţii intervin după ce forţele regimului au reluat bombardamentele asupra oraşului Douma, ultimul din Ghouta Orientală deţinut încă de rebelii din Jaish al-Islam. 

„Unsprezece persoane, dintre care cinci copii, au prezentat semne de sufocare, după un raid aerian al regimului în periferia nordică a oraşului Douma”, a indicat pentru AFP directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Rami Abdel Rahman. 

Acesta nu a fost în măsură să determine cauza simptomelor. 

"Cazuri de sufocare printre civili după un raid asupra unui cartier rezidenţial din Douma", au scris Căştile Albe, pe contul lor de Twitter, evocând utilizarea unui gaz toxic cu conţinut de clor.  Syrian American Medical Society (SAMS), o organizaţie neguvernamentală care acordă sprijin logistic instituţiilor medicale din Ghouta, a prezentat o mărturie asemănătoare. 

Un medic din Douma a tratat „un număr de pacienţi cu simptome de expunere la clor”, a indicat, pentru AFP, Mohamed Kattoub, un responsabil al SAMS. 

Citată de agenţia Sana, o "sursă oficială" a respins prompt orice responsabilitate a regimului, denunţând o "farsă".  „Armata, care progresează rapid şi cu hotărâre, nu are nevoie să utilizeze vreo substanţă chimică", a afirmat aceasta, cu referire la ofensiva lansată pe 18 februarie de forţele guvernamentale care au recucerit deja 95% din teritoriile deţinute de rebeli în Ghouta. 

Regimul sirian, care a dezminţit de mai multe ori folosirea armelor chimice, a fost acuzat în ultimele luni pentru presupuse atacuri cu clor, în special în Ghouta. 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: