Evenimentul Zilei > Social > AstraZeneca primește o lovitură și în Italia. Lot sechestrat după moartea suspectă a unui bărbat
AstraZeneca primește o lovitură și în Italia. Lot sechestrat după moartea suspectă a unui bărbat

AstraZeneca primește o lovitură și în Italia. Lot sechestrat după moartea suspectă a unui bărbat

Controversele în jurul vaccinului AstraZeneca se multiplică în Europa. Italia a retras un lot de vaccin al companiei după moartea suspectă a unui bărbat.

AstraZeneca primește o lovitură și în Italia.

Update:  Germania și Franța au anunțat la rândul lor că au suspendat, luni, vaccinarea cu doze AstraZeneca.

Procurorii din regiunea italiană Piemont (nord) au anunţat luni că au dispus sechestrarea unui lot de 393.600 de doze de vaccin de la AstraZeneca, în urma decesului unui bărbat căruia i-a fost administrat o doză din acest lot, transmite Reuters., citată de Agerpres.

AstraZeneca primește o lovitură în Italia. Imaginea AstraZeneca, în picaj

Decizia constituie o nouă lovitură pentru imaginea acestui vaccin în Italia. Incidentul va provoca întârzieri în campania de imunizare contra COVID-19 lansată de guvernul italian.

Autorităţile regionale din Piemont au suspendat duminică utilizarea lotului cu indicativul ABV5811. Decizia a fost luată după ce Sandro Tognatti, un profesor de muzică în vârstă de 57 de ani, s-a simţit rău. Tognatti a decedat în circumstanţe încă neelucidate.

Săptămâna trecută, magistraţii din Sicilia au dispus sechestrarea unui alt lot de la AstraZeneca. Motivul a fost moartea subită a doi bărbaţi care fuseseră vaccinaţi recent cu același vaccin. Tognatti, care a primit vaccinul sâmbătă după-amiază, a dezvoltat o stare febrilă în cursul nopţii. S-a simţit rău şi duminică dimineaţă, a declarat soţia sa pentru presa italiană. A fost chemată o ambulanţă, însă bărbatul a murit la scurt timp.

Oficiali: nu există dovada vreunei legături între aceste decese şi vaccinuri

Totuși guvernul italian a afirmat că nu există dovada vreunei legături între aceste decese şi vaccinuri. În consecință a permis administrarea serului de la AstraZeneca în continuare.

‘De aceea, este important să ne asigurăm că administrarea în continuare a vaccinului pe întreg teritoriul ţării nu conduce la alte consecinţe (nocive sau fatale) … până când vom fi complet siguri că decesul (n.r. – lui Tognatti) nu poate fi atribuit inoculării sus-menţionate’, a explicat procuroarea Teresa Angela Camelio.

Joi, România a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca cu lotul retras şi din Italia. Au fost administrate 77.049 de doze și mulți români programați au renunțat la vaccin. Lotul ABV 5300 a avut 1,6 milioane de doze de vaccin, distribuite în 17 ţări din Uniunea Europeană. Acest lot a fost suspendat temporar în mai multe state. Agenţia Europeană a Medicamentului a demarat o investigaţie.

Citește și Prima măsură anunțată de AstraZeneca după scandalul efectelor-adverse