Evenimentul Zilei > Actualitate > Asistență pentru cei ce doresc cetățenia maghiară. Se redeschid centrele suport din Transilvania
Asistență pentru cei ce doresc cetățenia maghiară. Se redeschid centrele suport din Transilvania

Asistență pentru cei ce doresc cetățenia maghiară. Se redeschid centrele suport din Transilvania

Centrele de Democraţie din Transilvania care asigură asistență pentru cei care doresc să obțină cetățenia maghiară se redeschid de la 1 februarie.

Se redeschid centrele de asistență, în Transilvania, pentru cei care vor să obțină cetățenia maghiară.

Centrele de Democraţie din Transilvania (CNMT), care facilitează dobândirea simplificată a cetățeniei maghiare, vor redeveni operaționale din 1 februarie. Acestea structuri aparțin Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania. Conform unui comunicat de presă, aceste structuri vor avea o sferă de activitate mai extinsă decât până acum. Astfel, cei care apelează la serviciile CNMT vor primi asistență nu doar în procedura de dobândire a cetățeniei maghiare.

Lucrătorii centrelor vor oferi asistență și în alte situaţii. Între acestea sunt înregistrarea în registrele de stare civilă, solicitarea cărților de identitate și a pașapoartelor sau solicitarea subvenţiei maternale şi a obligaţiunilor de bebeluş.

Comunicatul o citează pe Krisztina Sándor, directorul executive al CNMT. Aceasta a precizat că centrele au funcționat la capacitate redusă din cauza pandemiei și a problemelor financiare.

Asistență pentru cei ce vor cetățenia maghiară

De la 1 februarie, a precizat Krisztina Sándor, vor funcţiona din nou după programul obişnuit, la capacitate maximă. Astfel, arată sursa citată, cetăţenii sunt aşteptaţi la aceste birouri, unde au fost introduse măsuri de siguranţă în conformitate cu reglementările în vigoare.

Directoarea s-a declarat încântată că interesul pentru aceste servicii a rămas neschimbat. Krisztina Sándor a precizat că prioritară, în activitatea centrelor, va fi promovarea procedurii de dobândire a cetățeniei maghiare. Aceasta deoarece s-a constatat că există un număr mare de persoane care nu au solicitat cetățeania maghiară.

„Din acest motiv, şi în perioada următoare, vom continua să acordăm prioritate promovării procedurii pentru dobândirea simplificată a cetăţeniei maghiare”, a subliniat Krisztina Sándor.

Activitatea CNMT în Transilvania

În ultimii 10 ani, CNMT a ajutat peste 260.000 de maghiari din Transilvania să dobândească cetăţenia maghiară. Centrele au contribuit, în peste 113.000 de cazuri, la emiterea certificatelor de naştere. De asemenea, au fost soluționate 21.815 cereri de paşapoarte, 8.560 de cereri de subvenţii maternale şi obligaţiuni pentru bebeluş. Au mai fost soluționate și 6.792 de solicitări de cărţi de identitate.

Potrivit comunicatului, aproximativ 24% dintre noii cetăţeni maghiari şi-au dobândit cetăţenia prin intermediul reţelei CNMT. Cele cinci Centre de Democraţie au fost la Odorheiu Secuiesc, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Satu Mare şi Cluj-Napoca.