Evenimentul Zilei > Economie > ASF a stabilit tarifele de referință pentru RCA. Uniii șoferi vor plăti mai mult
ASF a stabilit tarifele de referință pentru RCA. Uniii șoferi vor plăti mai mult

ASF a stabilit tarifele de referință pentru RCA. Uniii șoferi vor plăti mai mult

ASF a stabilit noile tarife de referință pentru pentru asigurarea obligatorie RCA, iar prețurile la polițe vor crește pentru anumiți șoferi.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit noile formule de calcul pentru tarifele de referință aferente asigurărilor obligatorii RCA pentru 2021. Într-un document elaborat de Autoritate, se arată care sunt regulile pentru stabilirea tarifelor de referință la mai multe categorii de vehicule.

Acestea au fost calculate pentru vehicule destinate transportului de călători, SUV-uri și autovehicule mixte cu o masă autorizată maximă de sub 3,5 tone și maxim 9 locuri, autovehicule destinate transportului de călători cu peste 9 locuri, motociclete, mopede, motociclete electrice hibride și ATV-uri, cu sau fără ataș, tractoare rutiere, autovehicule pentru transportul bunurilor, remorci și semi-remorci, precum şi alte vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice etc.

Conform ASF, segmentele de tarif au fost stabilite ținând cont de tipul asiguratului (persoană fizică sau persoană juridică), vârsta acestuia (aplicabilă pentru persoane fizice). De asemenea, se ține cont de caracteristicile tehnice ale vehiculului. Este vorba despre capacitatea motorului (cmc), numărul de locuri pe scaune, puterea motorului (CP), masa maxima admisa (Kg).

Cum se calculează prima brută de referință

În documentul pe care l-a publicat, ASF a explicat că tariful de referință este calculat având în vedere următoarele componente.

În acest caz este vorba despre dauna medie x frecvența medie, factorul de creștere pentru daune mari, factorul de încărcare IBNR, factorul privind inflația daunelor (trendul daunelor), marja de siguranță, cheltuielile asigurătorului determinate la valoarea medie, exprimate ca procent din prima brută (25%), marja de profit exprimată ca procent din prima brută, încărcarea datorită aplicării sistemului bonus-malus.

Tariful de referință a fost calculat utilizând formula definită la art. 2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017 după următoarea formulă:

Prima brută de referință = PR x (1+M) x (1+IBNR) x (1+i) x (1+s) / (1-Ch-P) x (1-BM)

unde:

PR = dauna medie (Dm) x frecvența medie (Fm);

M = factorul de creștere pentru daune mari;

IBNR = factorul de încărcare IBNR;

i = factorul privind inflația daunelor (trendul daunelor);

s = marja de siguranță;

Ch = cheltuielile asigurătorului determinate la valoarea medie, exprimate ca procent din prima brută (25%);

P = marja de profit exprimată ca procent din prima brută;

BM = încărcarea datorită aplicării sistemului bonus-malus;

Dm şi Fm sunt factori raportați la ultimii 5 ani.

Principalele tarife pot fi consultate în tabelele de mai jos

 

Sursa document ASF